Enligt polsk gränspolis greps svensken under måndagen efter att ha försökt hjälpa migranter över gränsen. Foto: EPA/AP

Svensk medborgare gripen vid polsk-belarusiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare har gripits vid den polsk-belarusiska gränsen under måndagen. Det uppger svenska och polska myndigheter. Enligt polska gränspolisen har mannen, som är i 30-årsåldern, försökt hjälpa migranter över gränsen från Belarus till Polen.

Uppgifterna publicerades på Twitter under tisdagen. Svensken ska enligt polska gränspolisen ha gripits under måndagen efter att ha försökt hjälpa migranter över gränsen till Polen. Samma dag har sammanlagt 17 personer gripits vid gränsen, sex stycken misstänkta för medhjälp.

Det är i nuläget oklart var svensken befinner sig eller vilka brott personen misstänks för.

UD skriver i ett mejl till SVT att man har information om att svensken, en man i 30-årsåldern som är hemmahörande i Sverige, har frihetsberövats i Polen.

”Sveriges ambassad i Warszawa står i kontakt med lokala myndigheter”, skriver UD:s presstjänst i mejlet.

Förstärkta styrkor vid gränsen

Tusentals migranter befinner sig sedan i måndags vid gränsen mellan Polen och Belarus. Enligt polska myndigheter handlar det om upp till 4 000 personer från olika länder som flugits till Belarus för att sedan försöka ta sig in i EU.

Polska gränspolisen har ytterligare förstärkt sin bevakning för att stoppa migranterna från att forcera gränsen och bilder visar hur man bland annat använt tårgas för att skingra personer som försökt ta sig över på den polska sidan.

Fördöms av EU

Flyktingar har berättat för medier att de tvingats till gränsen av Belarus, med löften om inresa till EU. Uppgifterna om Belarus agerande har i sin tur lett till kraftiga fördömanden från bland annat EU-kommissionären Ursula von der Leyen.

Polen har sedan tidigare infört undantagstillstånd längs gränsen och medier har inte tillgång till området.

Den svenska ambassaden i Warszawa vill inte kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.