Mannen greps på en flygplats i hemlandet Libanon. Foto: TT

Svensk man fängslad i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man, verksam som rektor, sitter fängslad i sitt födelseland Libanon, enligt uppgifter från närstående. Utrikesdepartementet och ambassaden i Beirut arbetar med fallet, uppger UD:s presstjänst.

Mannen sitter frihetsberövad efter det att han inställde sig vid en libanesisk militärdomstol tidigare i veckan, rapporterar flera medier.

Utrikesdepartementet (UD) är informerad om fallet och dess presstjänst skriver i ett mejl till TT: ”UD känner till att en svensk man i 40-årsåldern är frihetsberövad i Libanon. UD i Stockholm och ambassaden i Beirut arbetar med fallet. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess.”

Mannen reste till Libanon i somras. Det var första gången han återvände sedan han flydde från landet 2012, efter att ha återpublicerat sin fars böcker som är kritiska mot regimerna i Syrien och Iran. I Sverige har mannen utbildat sig till rektor och är verksam som sådan på en ort i Dalarna, rapporterar Skolledaren.

Mannen greps direkt på flygplatsen i Libanon och fråntogs sitt pass.

– Han släpptes efter två dagar med uppmaningen att inställa sig vid myndigheter en gång i veckan, berättar en vän för Södra Dalarnes Tidning (SDT).

I samband med ett möte med en militär domare i veckan blev mannen åter frihetsberövad och kontakten mellan honom och familjen har brutits.

– Han har inte fått några anklagelser riktade mot sig eller någon förklaring till varför han hålls kvar i landet, säger vännen.

Mannens arbetsgivare bekräftar för SDT att mannen fortfarande är kvar i Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.