Gustaf Göthberg är till vardags lokalpolitiker i Göteborg och förste ersättare i EU-parlamentet för Moderaterna. Till Minsk reste hand dock som privatperson för att ge stöd åt vänner som är en del av den belarusiska oppositionen.
– Jag hade nog inte kunnat se mig själv i spegeln om jag hade suttit på en uteservering i Göteborg när man vet vad som sker där, säger han.
Men engagemanget för Belarus har funnits där länge. Närheten till Sverige gör det omöjligt att blunda för vad som sker i det som ofta kallas för Europas sista diktatur, säger Göthberg.
Störde ”allmän ordning”
Han beskriver dagarna inför valet som relativt lugna, bortsett från att två av hans vänner som är oppositionella aktivister greps.
Men på valdagen den 9 augusti, i samband med att han stod och filmade utanför en vallokal, fick han bekanta sig med den belarusiska ordningsmakten.
– Jag ägnade mig åt ”störande av allmän ordning” påstod polismannen och raderade bilderna.
Påföljden blev några timmar i arresten och några hundra rubel i böter.
Upplevelsen i arresten överskuggas dock av de bilder han möttes av efter att ha blivit frisläppt, säger han. Han såg människor som samlas på gator viftandes med den förbjudna gamla belarusiska flaggan, tjutande biltutor och applåder.
Lukasjenkos tid räknad
De oppositionellas mod att trotsa diktaturens hårda tryck bådar gott, enligt Göthberg.
– Det finns ingen militär som kan skjuta ihjäl hundratals människors frihetslängtan och ingen diktator som står över det heller.
Men med tanke på utvecklingen sedan dess, med våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetstyrkor, är han orolig inför vad som kommer att ske nu.
– I det korta loppet tror jag att det kommer bli blodigt, om inte EU markerar. Långsiktigt sett har de senaste dagarna visat att det finns en hel generation unga belarusier som identifierar sig som européer och som inte varit politiskt aktiva tidigare. Lukasjenko har tiden emot sig.