Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur omvärlden, inte minst muslimska länder, reagerat på talibanernas nya förbud för kvinnor att studera på universitet. Foto: Ebrahim Noroozi/TT/SVT

Svenska Afghanistankommittén om att kvinnor portas från universiteten

Publicerad

Att kvinnor nu portas från att studera på afghanska universitet är helt absurt och kommer få effekter på hela samhället. Det menar Klas Bjurström vid Svenska Afghanistankommittén.

– Det finns nästan ingen som tycker att det här är en rimlig väg att gå. Landet behöver sina utbildade kvinnor – det är ett måste för att kunna bryta mönstret av våld och fattigdom, säger han i SVT:s Morgonstudion.

I veckan meddelade Afghanistans tailbanstyre att kvinnor med omedelbar verkan skulle förbjudas från att studera på landets universitet. Det väckte starka reaktioner, inte minst i Afghanistan där protester har hållits i flera städer, och där det kommit uppgifter om att demonstranter har mötts med våld och att flera har gripits.

Beslutet är den senaste i raden av inskränkningar av kvinnors rättigheter sedan talibanerna kom till makten ifjol och har motiverats med att kvinnliga studenter inte ska ha följt den klädkod som gäller om att täcka till exempel ansiktet och håret. Men enligt Klas Bjurström, strategisk rådgivare vid biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK), är detta bara en efterhandskonstruktion.

– För i Afghanistan anpassar man sig oftast och gör vad man kan för att studera. Man ser till att det finns separata klassrum för män och kvinnor, och kvinnliga lärare. I mina öron låter det här väldigt mycket som en undanflykt.

Han menar att sekulär utbildning inte är något som prioriteras av talibanerna, som är religiöst skolade och prioriterar den typen av utbildning – och då enbart för män.

I klippet ovan berättar Klas Bjurström om de starka fördömandena som kommit – framförallt inifrån den muslimska världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.