I mars 2024 stoppade SAK all verksamhet i Afghanistan. Foto: ATIF ARYAN

Svenska Afghanistankommittén säger upp 1 400 anställda

Publicerad

Svenska Afghanistankommittén (SAK) tvingas säga upp samtliga 1 400 anställda i Afghanistan.

Detta efter talibanstyrets generella förbud mot ”Sveriges aktiviteter” i landet som utfärdades i protest mot koranbränningarna.

Den största svenska biståndsaktören i Afghanistan, SAK, tvingades sommaren 2023 att stoppa delar av sin verksamhet efter att talibanregimen givit order om att ”Sveriges aktiviteter” i landet skulle upphöra. Talibanstyrets förbud utfärdades i protest mot vågen av koranbränningar i Sverige.

I mars 2024 stoppade SAK den resterande delen av sin verksamhet i landet, bland annat med hänsyn till personalens säkerhet, och organisationen har sedan dess försökt hitta efterträdare som kan ta över arbetet.

Nu tvingas SAK säga upp samtliga 1 400 kvarvarande anställda i Afghanistan, rapporterar Global Bar Magazine. Uppgifterna bekräftas av SAK:s pressekreterare Cajsa Wikström.

Kontrakt förlängs inte

Den 31 juli löpte kontrakten ut för de 1 400 lokalanställda. De berörda som nu får sluta är bland annat administrativ personal och personer som arbetar med rehabilitering av människor med funktionsnedsättning.

Sedan i mars har sjukvårdsverksamheten tagits över av en annan organisation och SAK säger sig fortfarande hoppas på att hitta partners som kan ta över den övriga verksamheten.

I Afghanistan sedan 80-talet

SAK började bedriva sitt biståndsarbete i Afghanistan 1982, bland annat med insatser inom sjukvård och utbildning.

2018 uppgick det svenska biståndet till Afghanistan till 1,3 miljarder kronor och landet var då ett av Sveriges största mottagarländer.

Organisationerna Hand in Hand och Rädda Barnen har också verksamhet i Afghanistan, men ska enligt uppgift till Global Bar Magazine inte ha ha drabbats av talibanernas förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.