• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Svenska åklagarna: FN-gruppens rapport betydelselös

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandet från FN-gruppen UNWGAD, som menar att Sverige borde släppa fallet Assange och upphöra med att beröva honom sin frihet, saknar betydelse. Det skriver svenska Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Den ansvariga åklagaren har sedan mars 2015 försökt få till stånd ett förhör med Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Något förhör har ännu inte kunnat genomföras eftersom den behöriga myndigheten i Ecuador inte har lämnat sitt tillstånd till det.”

Så skriver Åklagarmyndigheten i sitt uttalande med anledning av den rapport om fallet Assange som UNWGAD presenterade under fredagsförmiddagen.

Julian Assange

UD avfärdar rapporten

Även regeringen uttalar sig nu om rapporten. Man avfärdar de slutsatser som UNWGAD drar, och UD:s rättschef Anders Rönquist skriver i ett uttalande till FN-gruppen att Assange inte riskerar att överlämnas till USA.

”I vilket fall har inte någon förfrågan om överlämning rörande Mr Assange riktats till Sverige.”

Rönquist skriver vidare:

”Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst. Således är han inte berövad sin frihet där på grund av något beslut som fattats eller någon åtgärd som vidtagits av svenska myndigheter.”

Brittiska hållningen liknande

En liknande inställning till rapporten har det brittiska utrikesdepartementet. I ett pressmeddelande skriver man att UNWGAD:s utlåtande inte förändrar någonting i sak:

”Vi tillbakavisar alla påståenden om att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad. Storbritannien har redan klargjort för FN att vi kommer att bestrida panelens slutsats.”

Brittiska UD påpekar att Assange undvikit att gripas av brittiska myndigheter ”genom att välja att stanna kvar på den ecuadorianska ambassaden”.

”Misstanken om våldtäkt kvarstår och det finns en europeisk arresteringsorder så Storbritannien har ett juridiskt ansvar att utlämna honom till Sverige”, heter det i uttalandet från talespersonen som enligt brittisk praxis inte namnges.

Wikileaksgrundaren har i tre och ett halvt år suttit inne på Ecuadors ambassad – han fruktar att han kommer överlämnas till USA om han går ut från ambassaden, där han med största sannolikhet kommer gripas av brittiska myndigheter och sedan föras till Sverige där en förundersökning fortfarande pågår.

Men FN-gruppen uppmanar i sin rapport Storbritannien och Sverige att upphöra med vad de beskriver som berövande av Assanges frihet. Wikileaksgrundaren bör också få ekonomisk kompensation, menar UNWGAD.

Myndigheten: Det betyder ingenting

Rapporten betyder dock ingenting när det kommer till den pågående förundersökningen i Sverige, enligt Åklagarmyndigheten. Det snart ett år gamla häktningsbeslutet kvarstår.

Myndigheten skriver i sitt pressmeddelande att den ansvariga åklagaren inte hunnit ta ställning till händelseutvecklingen och för närvarande inte vill kommentera händelseutvecklingen.

Från Thomas Olsson, en av Assanges svenska advokater, är dock FN-panelens yttrande glasklart och borde få omedelbara konsekvenser för hur ärendet ska bedömas i Sverige.

– Det är min bestämda åsikt att den här bedömningen måste ligga till grund för hur åklagarmyndigheten och domstolarna agerar framöver, säger Olsson.

Advokaten: Beslutet bör omprövas

Eftersom Assange tillflykt till ambassaden ses som en form av godtyckligt frihetsberövande bör beslutet om att Assange ska vara häktad i sin frånvaro omprövas, enligt Olsson.

Åklagarmyndigheten meddelade i går att panelens slutsatser inte har någon ”formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning”. Olsson tycker att den inställningen är uppseendeväckande.

– Sverige är ju naturligtvis bundet av de regler som handlar om individens grundläggande fri- och rättigheter och det finns ingen anledning att inte följa FN:s egen tolkning av hur de här reglerna ska tillämpas, säger han.

FAKTA: FALLET ASSANGE

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.

Den svenska åklagaren överväger att ansöka på nytt till Ecuador om förhör med Assange, som i så fall rent praktiskt ska skötas av ecuadorianska utredare.

Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet