Åtalet, som följdes av sanktioner från amerikanska och brittiska myndigheter, riktades mot företag och personer med kopplingar till den kinesiska hackergruppen APT31, som uppges vara del av den kinesiska statsapparaten, rapporterar Reuters.
Till listan av drabbade – som tros vara flera miljoner – hör amerikanska senatorer, brittiska parlamentsledamöter och europeiska medlemmar i den så kallade Inter-parliamentary alliance on China (IPAC).
Mejlet såg ut som nyhetsbrev
Elisabet Lann, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad, är en av de utsatta medlemmarna i IPAC. Hon berättar att hon i veckan fick veta att ett till synes oskyldigt mejl som landade i inkorgen 2021 visat sig komma från APT31. Det såg ut som ett nyhetsbrev och hon öppnade det.
– Mejlen verkade inte innehålla någon misinformation, det kändes ganska intetsägande – som spam eller liknande.
Hackergruppen kan ha fått information om bland annat ip-adress och geografisk plats.
– Det var en typ av attack där de kommer åt uppgifter om var man är, vilket nätverk man är uppkopplad på, vilken enhet man använder och vilken webbläsare man har.
Även riksdagsledamoten Joar Forssell (L), också medlem i IPAC, har drabbats, skriver Expressen.
– Jag fick reda på detta egentligen först när jag läste pressmeddelandet från amerikanska myndigheter, säger han till tidningen.
Spionage, som detta, pågår hela tiden, menar it-säkerhetsexperten Marcus Murray. Det nya är att man har man valt att agera på det som hände 2021.
– Nu har man tagit till rättsliga åtgärder. Det tar lång tid att samla bevis men nu kan man driva ett ärende.
Finland drabbades hårt 2021
APT31 utförde under 2021 omfattande cyberattacker mot finländska myndigheter, där man framgångsrikt gjorde intrång i parlamentets it-system, enligt nyhetsbyrån AP. Året innan utsattes flera finska riksdagsledamöters e-postkonton för attacker från APT31.