De svenska FN-soldaterna patrullerade i området Soumpi, sydväst om Timbuktu, när de attackerades. Foto: SVT

Svenska trupper utsatta för vägbomb i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska FN-styrkan i Mali har utsatts för en attack med en hemmagjord vägbomb. Ingen person skadades, enligt Försvarsmakten.

Attacken inträffade på måndagsförmiddagen när svenska FN-soldater patrullerade i området Soumpi, sydväst om Timbuktu.

– Det jag kan säga är att man utsatts för en hemmagjord vägbomb. Ingen personal har skadats fysiskt, däremot är ett svenskt fordon utslaget, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

”Inte hänt tidigare”

Försvarsmakten samlar just nu in mer information om händelsen, men än så länge är mycket oklart. Enligt ett meddelande på Försvarsmaktens hemsida fanns kvalificerad sjukvårdspersonal med i patrullen.

Måndagens händelse är första gången som svensk personal i Mali attackeras med en vägbomb.

– Min uppfattning är att vi inte blivit utsatta för något sådant här tidigare, säger Tengroth.

Pågående inbördeskrig

Våren 2017 skedde en granatattack mot den stora FN-basen i Timbuktu där den svenska styrkan är förlagd. En svensk soldat skadades då lindrigt.

I Mali pågår ett inbördeskrig där militanta islamister deltar och fredsprocessen har mer eller mindre havererat. FN-insatsen i Mali, kallad Minusma, har kallats FN:s farligaste uppdrag. Totalt har över 120 Minusma-anställda dött i tjänst sedan styrkan sattes in vid halvårsskiftet 2013, varav ett 80-tal i attacker.

Svenskarnas uppdrag i Mali

FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.

Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako, samt i Timbuktu. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.

Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet. Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.

Förbandet kan röra sig på såväl marken som färdas i helikopter och fällas med fallskärm och verka över stora ytor.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.