Svenske försvarsministern i Odessa: Ryska brutaliteten är mycket påtaglig

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen träffade Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) sin ukrainska motsvarighet Oleksij Reznikov i Ukraina. Enligt Jonson hade mötet tre syften.

– För det första handlade det om att visa stöd för Ukraina, säger han i SVT:s Morgonstudion på plats från Odessa. 

Utöver att visa stöd för Ukraina diskuterade Jonson och Reznikov även hur man kan utforma det bilaterala stödet och hur Sverige på bästa sätt kan använda det kommande EU-ordförandeskapet för att stötta landet.

– För det tredje är det viktigt att dra lärdomar av kriget. Det ukrainska folket och de väpnade styrkorna på den ukrainska sidan har varit väldigt framgångsrika i att sätta tryck på ryssarna och att skjuta ut stora delar av de ryska invasionsförsöken. Då är det viktigt för vår del att vi drar lärdomar av det, säger han. 

Kriget i Ukraina

”Ryska brutaliteten är mycket påtaglig”

Pål Jonson har även besökt staden Mykolajiv i södra Ukraina.  Han beskriver kampen mot de ryska invasionsförsöken som ”heroisk”. Samtidigt slås han av brutaliteten i den ryska krigföringen.

– Det har gått 300 dagar av den ryska krigföringen och de försöker hela tiden angripa sjukhus, förskolor, universitet och idrottsanläggningar. Det ryska brutaliteten är mycket påtaglig, säger han.

1,5 miljoner utan el i Odessa

Ryssland använder både robotar och drönare för att slå ut elsystem och kritisk infrastruktur. I Odessa är just nu 1,5 miljoner människor utan el.

– Det är också en uppenbar del, att Ukraina måste öka sitt skydd mot den typen av angrepp. Hela Ukraina har tidigare varit mörkt och man har haft brist på tillgången på elektricitet. Många byggnader är släckta på kvällarna, men också under dagarna, säger Jonson.

Vilka behov har Ukraina nu?

– Väldigt påtagliga behov. Dels handlar det om att skydda sig mot den ryska fjärrstridsbekämpningen, och då är luftförsvaret en väldigt central komponent i det. Det nionde svenska stödpaketet fokuserade också på luftförsvarsdimensionen. Det handlar också om att få igång elektriciteten, och då handlar det om att kunna stödja Ukraina med olika typer av komponenter till elsystemen.

– Det handlar både om militärt och civilt stöd.

Förlänger utbildningsinsatser

Sverige har tillsammans med ett antal andra länder bedrivit en utbildningsinsats i Storbritannien. Beskedet till den ukrainske försvarsministern är att dessa insatser förlängs, berättar Pål Jonson.

– Vid sidan av det kommer Sverige också att bidra till en EU-insats som bedrivs i Polen och Tyskland där man också utbildar ukrainska soldater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet