I Sverige finns i nuläget 55 inrapporterade fall av den brittiska varianten, i sexton av dem saknas resekoppling. I Norge finns 70 kända fall av mutationen och inget av dem har kopplingar till resor eller resenärer.
Enligt Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell går det inte att slå fast att situationen skulle vara värre i Norge, utifrån den testning som görs i Sverige idag.
– Vi har relativt god koll, men vi är inte nöjda. Vi utgår från att vi precis som de flesta europeiska länder som tittar på det här har en förekomst på några procent. Och det kan mycket väl vara så att vissa regioner har betydligt mer och andra mindre. Men utifrån de stickprov vi har ser det inte ut att vara den dominerande varianten i Sverige, säger Tegmark-Wisell till TT.
”Måste bevaka noga”
Epidemiologen Joacim Rocklöv är positiv till de nya svenska åtgärderna – men understryker att man behöver göra mer.
– Vi behöver få bättre koll på vår egen bakgård och se till att det växer långsamt.
Rocklöv säger att det måste ske en mycket noggran bevakning av mutationer innan smittspridningen har blivit för hög.
– Man måste titta på var den finns, hur den sprider sig och hur vanligt förekommande den är.
Och det gör man inte i Sverige idag?
– Man har kanske koll men jag kan tycka att man kan behöva bättre koll. Vi måste fånga upp tillväxten. Och det är mycket möjligt att man är på väg dit.
Om den nya varianten redan finns i de flesta länderna och den ändå kommer ta över i slutändan, är det någon vits med att stänga gränser?
– Absolut. Det är det som är kapplöpningen mot klockan. Har vi fått ut vaccinet innan den här varianten har tagit över så har vi klarat det. Men bromsar man inte inflödet så kan det bli en jobbig period i vår.
”Nedstängningar i Norge kan få effekter i Sverige”
När Mikael Damberg höll presskonferens under söndagen fick han frågan varför man inte infört liknande åtgärder som man gjort i Norge sedan mutationsfallen upptäcktes.
– Vi har inte sett någon stor klusterspridning av det muterade viruset i Sverige, säger Damberg och fortsätter:
– Nedstängningarna i Norge kan få effekter i Sverige. När Norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här.