Både Trump och Obama har använt dig av Sverige i sina politiska utspel. Foto: TT

Analys: Därför är Sverige ett slagträ i amerikansk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Vita huset får Sverige stå modell för presidenters drömmar och värsta farhågor. Barack Obama idealiserade Sverige och sa ofta att den nordiska modellen är världens bästa. Donald Trump däremot har valt ut Sverige som varnande exempel för migrationens konsekvenser.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Amerikanska presidenters tämligen onyanserade Sverigebilder har bidragit till att Sverige plötsligt blivit en politiskt laddad symbol i USA och resten av världen. Sverige är i sammanhanget chanslöst. En av president Obamas rådgivare berättade en gång för mig att president Obama ofta avslutade sina möten i Vita huset med orden: ”och om vi bara var mer som Sverige och Norden skulle vi inte ha de här problemen”.

Obama idealiserade Sverige

Under hans åtta år spreds en oerhört ljus bild av Sverige som ett av världens mest civiliserade länder, framgångsrikt på ett sätt som nationalekonomer anser vara omöjligt. Höga skatter, frihandel, stort export, välfärd, generös invandringspolitik, feministisk utrikespolitik, tuff klimatpolitik – allt det som Barack Obama hade drömt om att driva igenom i USA men som under huvuddelen av hans tid stoppades av en republikanskt dominerad kongress.

Trumps utspel mot Sverige

Barack Obama hade inget intresse av att problematisera bilden av Sverige och de utmaningar som finns i det svenska samhället , såsom segregation, stress i yrkeslivet, växande psykisk ohälsa bland unga med mera.

Läs mer: Upploppen i Rinkeby toppade USA-nyheter

Obamas idealisering har irriterat konservativa amerikanska politiker som också har en tradition av att beskriva Sverige, fast i negativa termer. De angriper den socialistiska samhällsmodellen med Olof Palme, en socialdemokratisk partiledare som rasade mot USA:s inblandning i Vietnamkriget, som främsta företrädare.

Siffror om världens högsta självmordstal (som inte visade sig stämma) framhölls av president Eisenhower som ett bevis på att socialism gör människor olyckliga.

Sverige en projektionsyta för amerikanska politiker

Sverige har, för att använda en psykologisk term, i årtionden varit en projektionsyta för amerikanska politikers drömmar och värsta farhågor. Sverigebilden om höga skatter med författaren Astrid Lindgrens skatterevolt, socialism och självmord hängde med ända fram till dess att Barack Obama upphöjde Sverige till modelland.

Därför blir fallet desto större när bilder på brinnande bilar i Rinkeby nu kablas ut över världen, dagarna efter Donald Trumps oväntade utspel om Sverige under en politiskt stormöte i Florida förra helgen.

Läs mer: SVT granskar Fox News påståenden om Sverige

För Donald Trump och den alternativa högerns ideologer är Sverigemodellen ett hot, att ha en öppen och livskraftig ekonomi, jämställdhet, fri sjukvård tillsammans med en generös flyktingpolitik är enligt deras ideologi en omöjlighet.

Därför finns starka drivkrafter att sprida en ny och negativ Sverigebild, med rapportering om krigsliknande zoner i Malmö och Stockholms förorter, islamifiering och ett land som tappat kontrollen. Sverige har blivit ett varnande exempel. I måndags gick Trump på Twitter till nytt angrepp mot ”fejkmedier”, som han påstår försöker mörklägga konsekvenser av den svenska migrationspolitiken.

Svenska ambassaden ska ”korrigera” Sverigebilden

Det som också är sant inom psykologin när det gäller projektioner är att den som blir utsatt är chanslös. Den som på ett överdrivet sätt hatar eller älskar ett land, eller en människa gör det utifrån sina egna drivkrafter och behov. Det har ganska lite med föremålet i fråga att göra. Svenska ambassaden i Washington sliter nu med att ”korrigera” den nya och negativa Sverigebilden.

Problemet för Sveriges regering är att här finns ingen absolut sanning att förhålla sig till. Varken Obamas idealisering eller Trumps demonisering är korrekta verklighetsbilder. Ett land låter sig inte beskrivas i några få meningar. Gänguppgörelser i Malmö och stenkastning i Rinkeby sker bevisligen.

Donald Trump överdriver bilden, kopplar den till religion och etnicitet men har inte fel i att våld förekommer, att han dessutom blir (i hans supportrars ögon) åter blir ”sannspådd ” när upploppen i Rinkeby bryter ut har ökat mediernas intresse för vad som sker på andra sidan jordklotet.

Båda sidor vill läsa om Sverige

Rapporteringen om Rinkeby har det senaste dygnet varit en av de mest lästa artiklarna i Washington Post. Det är inte enbart för att alt-högern vill sprida en negativ bild av Sverige. Washington Post har en liberal och högutbildad läsarkrets som nu får se sin idealiserade Sverigebild utmanad och ifrågasatt.

Trots sin litenhet röner Sverige ett enormt intresse i USA. Som svensk, återkommande bosatt i USA sen slutet på 70-talet så har jag ofta häpnat över vilken detaljkunskap som amerikaner har om Sverige. Sverige kommer fortsätta att vara en stark symbolbild, både för högerpopulister och andra. Vi lever i en tid som kännetecknas både av ”post-truth” och där globaliseringen ifrågasätts alltmer.

Sverige helvetes- respektive paradisvision i världen

I det vakuum som uppstått, där det saknas nya, sammanhållande berättelser och där politikerna söker lösningar att sälja in till sina väljare, där tycks Sverige med dess tydliga vägval, fylla tomrummet och därmed kan helt motstridiga politiska läger göra Sverige till ”sin” helvetes- respektive paradisvision i världen.

Frågan är bara hur den här nya, polariserade bilden av Sverige globalt kommer att avspeglas och påverka svensk inrikespolitik och den kommande valrörelsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet