Utrikesminister Margot Wallström berättar hur Sverige ställer sig i frågan om en gemensam europeisk skyddsaktion i Hormuzsundet. Foto: Fredrik Persson/TT, Hasan Shirvani/AP/TT

Sverige fortsatt osäker på en gemensam europeisk skyddsaktion i Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien vill sammanställa en gemensam europeisk skyddsaktion för sjöfarten i Hormuzsundet, vilket landets utrikesminister Jeremy Hunt meddelade i måndags. Men hur Sverige ställer sig till det är fortsättningsvis inte klart.

– Först och främst måste vi veta hur den ska utformas, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

I fredags beslagtogs ett tankfartyg av Iran i Hormuzsundet. Fartyget seglar under brittisk flagg men ägs av det svenska rederiet Stena Bulk Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt meddelade efteråt att man planerar för en gemensam europeisk styrka som ska övervaka sjöfarten i området.

Hur Sverige ställer sig till en sådan aktion är fortfarande oklart. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att man fortsätter att bereda frågan internt.

– Vi önskar i första hand att spänningarna ska minska och att man kan hitta en diplomatisk lösning på problemet, och inte så som den eskalerar nu mellan Iran och USA framför allt, säger Margot Wallström.

”Använder alla våra kontakter”

Margot Wallström säger att de jobbar aktivt med frågan och att man insisterar, precis som resten av EU-länderna, på att Iran ska släppa det svenskägda fartyget.

– Vi använder alla våra kontakter och vi kommer också att vara med på ett möte som sker i Tampa, USA, under torsdagen där framför allt USA ska beskriva hur de ser på insatser framöver i Hormuzsundet, säger Margot Wallström.

Stora flaggstater intresserade

Hittills har Frankrike, Italien, Danmark och Nederländerna gett ett initialt stöd för den brittiska planen, vilket nyhetsbyrån Reuters tidigare har rapporterat.

– Det är stora flaggstater som har fartyg som regelbundet trafikerar Hormuzsundet. Det är förståeligt förstås för det är de som kan ingripa och som har ansvar för båtarna som färdas där, säger hon.

Hon lyfter fram att det är viktigt med fri sjöfart och att ha respekt för havsrättens regler.

– Det är viktigt att vi alla funderar över, hur kan vi hjälpa till och under vilket mandat. Hur ska uppgiften utformas, och jag tror fortfarande att man är i färd med att utreda hur det ska ske, säger den svenska utrikesministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.