Sverige tappar på korruptionslista

Uppdaterad
Publicerad

Sverige dalar på Transparency Internationals årliga korruptionsindex.

Tillsammans med Singapore hamnar landet på en femteplats – vilket är den lägsta placeringen på elva år.

Transparency International publicerar varje år ett index där 180 länder världen över utifrån olika variabler poängsätts och rankas för sitt motstånd mot korruption.

I den senaste rapporten för 2022, som släpptes i dag, tappar Sverige två placeringar jämfört med 2021. Det är den sämsta placeringen för Sverige på elva år, även om landet fortsatt är kvar på en hög nivå.

Sverige får 83 poäng av totalt 100 på skalan, vilket också är den lägsta nivån bland de Skandinaviska grannländerna. Det kan jämföras med Norge som hamnar på en fjärde plats med 84 poäng, Finland en andraplats med 87 poäng och listans etta Danmark som får totalt 90 poäng.

Europa i topp

Det är också i västra Europa och bland EU-länderna som det totala indexet är högst bland världsdelarna, 66 av totalt 100 på indexet. Där bedöms korruptionsnivån ha varit i princip oföränderlig det senaste decenniet eller haft en svag nedgång de senaste fem åren.

Motsvarande siffror för Nord- och Sydamerika under 2022 är 43 poäng, Mellanöstern och Nordafrika 38 poäng, Stilla havsregionen 45 poäng, Östeuropa och Centralasien 35 poäng samt Afrika med 32 poäng.

Korruption bedöms, enligt Transapency International, som ett fundamentalt hot mot säkerhet och fred som skapar missnöje mot samhället, underminerar försvars- och säkerhetsinstitutioner och underminerar statens legitimitet.

Världsoro ökar risken för korruption

Pandemi, klimatkris och ett växande globalt säkerhetshot uppges, enligt Transparency International, öka risken för korruption.

De senaste fem åren har bara åtta länder signifikant förbättrat sina poäng och tio länder tappat ”anmärkningsvärt” mycket, däribland Österrike, Luxemburg och Storbritannien.

Lista – länderna i topp och botten

Totalt har 180 länder har rankats enligt ett korruptionsindex från 0-100.

Tio länderna med högst ranking

1. Danmark

2. Finland

2. Nya Zeeland

4. Norge

5. Singapore

5. Sverige

7. Schweiz

8. Nederländerna

9. Tyskland

10. Irland

10. Luxemburg

Tio länderna med lägst ranking

180. Somalia

178. Syrien

178. Sydsudan

177. Venezuela

176. Yemen

171. Libyen

171. Nordkorea

171. Haiti

171. Ekvatorialguinea

171. Burundi

Källa: Transparency Internation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.