Sveriges Nato-ansökan på agendan i möte mellan USA och Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tog den amerikanske utrikesministern Antony Blinken emot sin turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusoglu i Washington DC. På agendan stod bland annat Sveriges och Finlands Nato-ansökningar, som lär påverkas starkt av om Turkiet tillåts köpa amerikanska stridsflygplan.

– Ett nej skulle innebära att Sverige och Finland får en mer skakig resa mot Nato-medlemskap, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Efter onsdagens möte mellan Turkiet och USA hade parterna ännu inte träffat någon lösning kring Sveriges och Finlands Nato-ansökan, enligt TT.

Vapendiplomati

Relationen mellan USA och Turkiet har varit dålig sedan Turkiet valde att köpa ryska robotsystem 2017. Men om Turkiet tillåts köpa USA:s F-16-plan kan affären bli värd 20 miljarder dollar.

Sverige och Nato

Ett ja från USA skulle med största sannolikhet få Turkiet att lätta på sina krav på Sverige och Finland.

– Ett turkiskt köp av amerikanska stridssflygplan har varit ett slags vilkor. Det är ingen som vill säga det öppet, men det är så det rapporteras i turkiska medier, säger Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet.

Mevlüt Cavusoglu vill dock hålla isär frågorna.

– Vi anser att dessa två olika frågor inte ska relateras till varandra, säger han efter onsdagens möten enligt AP.

Förväntar sig klartecken

Utrikesministern Cavusoglu uttryckte redan före mötet att han förväntar sig ett klartecken, men USA lär förvänta sig en del i gentjänst.

– En så här stor affär måste godkännas av den amerikanska kongressen och där är ledamötena mycket mer öppna och raka jämfört med i Vita huset. Och jag har sett flera ledamöter säga att man absolut inte kommer att rösta ja till den här affären om man inte har ett tydligt godkännande från Turkiet att man ser positivt på ett svenskt och finskt Nato-medlemskap.

Stoltenberg säker

Nato-chefen själv, Jens Stoltenberg, kommenterade återigen situationen på onsdagen.

– Jag är säker på att Turkiet kommer slutföra anslutningsprocessen för Finland och Sverige, säger han vid Världsekonomiskt forum i Davos, enligt CNN.

Hör Stefan Åsberg och Tomas Thorén om utrikesministernas möte i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet