En grupp människor klädda i formella kläder, där majoriteten bär kostym och slips, står tillsammans i vad som verkar vara en formell eller officiell tillställning. Bakgrunden antyder en inomhusmiljö med rik inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Techjättarna tycks få allt mer inflytande i den amerikanska politiken. Foto: Julia Demaree Nikhinson

SVT förklarar: Håller en oligarki på att växa fram i USA?

Uppdaterad
Publicerad

När Donald Trump intog presidentposten satt några av världens rikaste män i bänkraderna längst fram. Bilderna från installationen har nu väckt en diskussion bland den nygamle presidentens kritiker: Håller USA på att bli en oligarki?

Oligarki innebär att ett land styrs av ett fåtal av de personer med mest tillgångar, arv eller kontakter. Den grekiska filosofen Aristoteles kallade det för ”de rikas regering”.

– Den moderna definitionen är mer vag och handlar om ett samhälle där extrem ekonomisk ojämlikhet också innebär extrema skillnader i politiskt inflytande, säger statsvetaren Magnus Adenskog.

Det finns inget land i världen som kallar sig självt för en oligarki och det är långt ifrån troligt att USA skulle närma sig begreppet. Att företagsledare kommer få mer inflytande i amerikansk politik är däremot ganska sannolikt, menar Magnus Adenskog. Allteftersom den ekonomiska ojämlikheten växt i USA har det i viss mån redan börjat ske.

Enligt Magnus Adenskog är det en trend som synts i landet de senaste 20 åren.

– En uppmärksammad studie från 2014 som gick igenom tusentals beslutsprocesser visade att så var fallet. Medborgare och intresseorganisationer som företräder medborgerliga intressen får mindre inflytande över policyprocesser och intresseorganisationer som företräder näringslivet får mer, säger han.

Techmiljardärer nära presidenten

Bredvid Elon Musk, Jeff Bezos och Mark Zuckerberg syntes även Apples och Googles vd:ar. Det är företagsledare som tillsammans sitter på kontroll över en massiv del av det digitala informationssamhället.

Oavsett om man gillar miljardärer eller inte, borde man stanna upp när man ser dem sitta så nära de högsta nivåerna av politisk makt”, säger Daniel Weiner, chef för val- och regeringsprogrammet vid Brennan Center for Justice, en center-vänster tankesmedja till USA Today.

Men räcker det för att varna om oligarki? Inte riktigt, menar Magnus Adenskog.

– USA är formellt en demokrati och de demokratiska institutionerna har visat sig vara ganska motståndskraftiga.

Däremot pekar han på tre ”oligarkiska tecken” – se vilka de är i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.