Flera vittnen i lägren berättar för SVT Nyheter om olika båtar som utsatts för så kallade push backs. Det är ett uttryck för när migranter motas bort utan att ha fått möjlighet att lämna in asylansökningar, vilket strider mot EU:s bestämmelser. I lägret sitter omkring 200 människor isolerade i väntan på att bli registrerade som asylsökande.
”Polisen tog vår båtmotor”
De har alla gjort resan på dryga milen över sundet mellan Turkiet och Grekland som normalt tar ett par timmar, även för en överfylld gummibåt. Men många på lägret har helt andra erfarenheter.
– Vi åkte vid midnatt och kom fram klockan 16 dagen efter. Jag var jätterädd, de lämnade oss där på vattnet i många timmar, säger Karen Bunga, en flicka i övre tonåren från Angola.
Vid midnatt i början på juni kliver Karen Bunga, hennes mamma och lillasyster på en gummibåt i Turkiet tillsammans med ett 30-tal andra för att ta sig till den grekiska ön Lesbos och söka asyl. Halvvägs över möter de grekiska kustbevakningen. Migranterna säger att de vill söka asyl, men den grekiska polisen hörsammar inte deras begäran, tvärtom.
– Polisen tog vår båtmotor, de ville inte ta emot oss, säger Karen Bunga.
”Alla är livrädda”
Efter det driver de 15 timmar på öppet vatten. Barnen gråter och är hungriga, vattnet är slut och alla är livrädda. De försöker få hjälp, men ingen kommer.
En av passagerarna, en ung man, visar SVT Nyheter en video han filmat. Båten är på bristningsgränsen full med män, kvinnor och barn. Förutom en enstaka flytväst är deras enda livlina ett fåtal gummiringar och några uppblåsbara flythjälpmedel för barn.
– Jag skickade videon till vänner som postade på Facebook, säger den unge mannen som vill vara anonym av rädsla för repressalier från grekiska myndigheter.
Flera anmälningar
Det tar skruv, en stund senare kommer ett Nato-fartyg under tysk flagg och för dem till Lesbos.
UNHCR på Lesbos bekräftar för SVT att de tagit emot många anmälningar om aggressiva och farliga push backs den senaste tiden, som både turkisk och grekisk kustbevakning ska ha gjort sig skyldiga till. Greklands kustbevakning tillbakavisar uppgifterna om att det skulle förekomma olagliga push backs i ett skriftligt svar till SVT. De skriver vidare att kustbevakningen gör stora insatser för att stoppa olaglig och organiserad invandring.