SVT Nyheters team på plats, med fotograf Andreas Hult och utrikeskorrespondent Samir Abu Eid berättar om den stank av döda människor som präglar vissa delar av Palu, Indonesien. Foto: SVT / TT / Reuters / Beawiharta Beawiharta

SVT på plats i tsunamidrabbade Palu: ”Stor desperation och förtvivlan”

Uppdaterad
Publicerad

”Det ligger en stank av död här som är väldigt obehaglig”. Så beskriver SVT Nyheters utrikeskorrespondent Samir Abu Eid känslan av att befinna sig i Palu, Indonesien – en stad som totalt slagits i spillor efter den svåra jordbävnings- och tsunamikatastrofen.

Mycket av det räddningsarbete som fortfarande pågår i den drabbade regionen, fyra dagar efter jordbävningen och tsunamin, är koncentrerat till staden Palu och dess 380 000 invånare.

SVT Nyheters team på plats, med Samir Abu Eid och fotograf Andreas Hult, har under tisdagen besökt olika delar av staden, som drabbats olika hårt. En sak präglar dock Palu efter fredagens svåra naturkatastrof: död.

Tsunamin i Indonesien

– Många har mun- och nässkydd här i stan. Det är framförallt för att det luktar... det finns en stank av död här som är väldigt obehaglig, säger Samir Abu Eid.

Delar har dränkts i lera

Olika delar av staden har drabbats olika hårt. Svårast är givetvis situationen där tsunamin drog in till följd av jordbävningen.

– Det är bilar som hamnat upp och ned och träd som dragits upp med rötterna. Det finns också väldigt stora massor lera, och vissa delar av Palu har liksom dränkts i lera, berättar Samir Abu Eid under tisdagskvällen, svensk tid.

Fortfarande har inte militären kunnat nå alla drabbade delar på ön Sulawesi. Dödssiffran, som under tisdagen steg till över 1 200, kan komma att bli ännu större.

– Det är vad myndigheterna tror här, att det kan handla om flera tusen döda, säger Abu Eid.

Extrem brist på mat och vatten

Bristen på förnödenheter är total. Extra tydligt är att det i princip inte går att få tag på mat och vatten. SVT:s team på plats har under dagen pratat med flera drabbade som, mitt i det totala kaos som råder efter naturkatastrofen, söker efter anhöriga.

– Vi möter en stor desperation och förtvivlan hos de människor här som letar efter sina familjemedlemmar, samtidigt som de vet att personer som hittas nu sannolikt inte kommer att vara vid liv, säger Samir Abu Eid, och fortsätter:

– För många kommer livet aldrig någonsin bli som det en gång var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet