• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Britterna ändrar taktik i kampen mot corona

Uppdaterad
Publicerad

En kvarts miljon dödsfall till följd av corona. Den siffran från en studie har skrämt upp brittiska ledare och nu ändras strategierna i kampen mot viruset.

– Londonbor är medvetna om att något radikalt måste göras, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent.

En ny studie, som bland annat BBC skrivit om, har fått britterna att reagera. Forskare från Imperial College London har beräknat att dödssiffran i Storbritannien skulle kunna uppgå till 260 000 personer om man inte sätter in alla medel för att försöka stoppa coronaviruset.

De flesta skulle dö för att sjukvården inte skulle kunna hantera belastningen och inte kunna ta hand om helt andra behandlingsbara åkommor. 

Coronapandemin

Hela familjer i karantän

Från att ha haft begränsat med restriktioner ska nu hela familjer sättas i karantän om en person har hosta eller feber. Gravida och de över 70 år ska helst hålla sig hemma i 12 veckor och resten av befolkningen uppmanas hålla sig borta från pubar, biografer och andra sociala sammanhang. 

– Några textrader handlar om att hundratusentals liv riskeras om man inte trycker tillbaka smittan. Många väntar sig långt fler åtgärder framöver, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent.

”Längre fram på kurvan”

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten anser inte att den brittiska strategin skiljer sig mycket från den svenska.

– Det gäller att minska takten på smittspridningen så mycket som möjligt. I Storbritannien är man lite längre fram på kurvan och vi och britterna är överens om att man ska göra rätt sak vid rätt tillfälle, säger han i Aktuellt.

Om immuniteten bland befolkningen blir så stor att smittan avstannar eller om vi först får ett vaccin säger han att man inte vet i dag.

– Vi vet inte när det ena eller andra inträffar.

Se mer från SVT:s Christoffer Wendick i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet