Dehli är den huvudstad i världen som har mest luftföroreningar. Nu drabbas landet återigen av den giftiga smogen som återkommer varje år. På fredagen stängdes fabriker och grundskolor, samtidigt som dieselfordon begränsades och vattenspridare sattes in i kampen mot smogen.
Just nu ligger föroreningsnivåerna över tio gånger det som anses vara tröskeln för hälsofarliga nivåer, enligt det globala mätsystemet Air Quality Index.
– Folk går runt och hostar och nyser. För de som har nedsatt hälsa är det direkt livsfarligt, säger Malin Mendel.
Miljontals raketer och bränd mark
På hösten sker en av Indiens största högtider – Diwali. Då smälls en stor mängd raketer där röken blir droppen som får bägaren att rinna över. Raketerna smälls samtidigt som bönder i norra Indien bränner skörderester. Dessa faktorer, ihop med att luften ligger väldigt stilla vid den här tiden på året, gör så att smogen bildas.
Landets miljöminister Bhupender Yadav lägger skulden på bönderna i den nordliga delstaten Punjab.
”Det råder inga tvivel om vilka som har förvandlat Delhi till en gaskammare”, skriver han på Twitter.
Insatser görs
Premiärminister Narendra Modi har sagt att Indiens mål är att sluta addera nya växthusgaser till atmosfären till år 2070 och insatser görs för att åtgärda problemet. Man har bland annat stängt kolkraftverk, men den stora boven i dramat är trafiken.
– Det beror på att en snabb urbanisering sker samtidigt som en snabb industrialisering, säger Malin Mendel och fortsätter:
– Det görs insatser, men allt måste göras i en så stor skala eftersom det är miljontals bönder det handlar om. Så det är svårt att få till förändring.
Hur oroliga är de som bor i Delhi för smogens hälsoeffekter?
– De jag känner som bor i Delhi pratar om att de skulle vilja flytta därifrån. Jag vet också personer som fått jobberbjudanden i Delhi som valt att inte ta dem. Själv undviker jag att vara i Delhi när luften är som värst.