SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är hoppfull om framtiden på Afrikas horn. Foto: SVT

SVT:s Afrikakorrespondent om Eritrea–Etiopien-freden: Fantastiska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 års konflikt och 80 000 döda har Etiopien och Eritrea skrivit under en fredsdeklaration. Det är fantastiska nyheter för Afrikas horn, menar SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– Jag har pratat med flera etiopier i Sverige som sneglar mot att återvända till sitt land, säger han.

Vad har hänt som gör att dessa bittra fiender nu plötsligt sluter fred?

– Allt beror på den nye primärministern i Etiopien, Abiye Ahmed, som bara suttit vid makten sedan i april i år. Han har satt i gång ett omfattande reform- och demokratiseringsarbete av Etiopien. Det har har nu utvidgats till att öppna upp för fred och handel med grannlandet Eritrea.

Vad får freden för betydelse i regionen?

– Det är väldigt viktiga och positiva nyheter. De här två länderna är verkligen systerstater, de delar språk, kultur och har en historia tillsammans så det här är fantastiska nyheter för Afrikas horn. Etiopien reformeras i rekordfart. Eritrea är fortfarande en diktatur, men när det går så här snabbt kan det innebära att reformer i Eritrea också kommer i gång. Mängder av människor har flytt från Eritrea och det man hoppas att det här ska bidra till att reformer kommer i gång så att människor inte ska behöva fly landet. Samt att de två ekonomierna kan inspirera varandra och öppnas upp, det finns chans till en rivstart när det gäller ekonomin.

Påverkar fredsavtalet Sverige på något sätt?

– Jag har pratat med flera etiopier i Sverige som sneglar mot att återvända till sitt land. Det är väldigt hoppfullt för dem. Jag är övertygad om att många människor följer det här väldigt nära och känner ett hopp som de inte har gjort tidigare. Det kan leda till att regimen faller i Eritrea och om den gör det får man hoppas att det inte sker på ett så turbulent sätt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.