På måndagmorgonen var Abiy Ahmed fortfarande i Eritreas huvudstad Asmara, där han och Eritreas president Isaias Afwerki skrev under en gemensam deklaration om fred och vänskap. Efter 20 år av konflikter innebär det bland annat normaliserade relationer och öppna gränsövergångar.
– Vi kom överens om att flygbolagen ska börja resa, att hamnar ska bli tillgängliga, att folk ska kunna flytta mellan de två länderna och att ambassader ska öppnas, sade Isaias Afwerki på söndagen.
FN:s generalsekreterare António Guterres ska möta Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i landets huvudstad Addis Abeba på måndagskvällen.
”Ett historiskt ögonblick”
Den frostiga relationen de tidigare ärkefiendeländerna emellan har under en tid tinat upp. Abiy Ahmed sågs bland annat omfamna Isaias Afwerki när han ankom till landet, inför den statliga televisionen.
”Ett sant historiskt ögonblick med en minnesvärd avgörande händelse: broderligt omfamnande av ledarna; Ethiopian Airlines landar i Asmara efter 20 år; Asmaras invånare kommer ut med full kraft för att välkomna delegationen”, skrev Eritreas informationsminister Yemane Gebremeskel på Twitter som kommentar till bilderna.
Pågått sedan 90-talet
Den tidigare osämjan grundar sig mest närliggande i kriget 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades. Striderna gällde var gränsen skulle dras mellan de två länderna.
Den tidigare underrättelsetjänstemannen Abiy Ahmed, som tillträdde i april, anses vara en starkt bidragande faktor till tövädret.
-Det är väldigt betydelsfullt för de två länderna och Afrikas horn, regionen som helhet, och vi räknar med och hoppas att det här håller i sig. Om Sverige kan göra något i den processen, som underlättar det, så ska vi också se på den möjligheten, säger statsminister Stefan Löfven (S) om fredsbeskedet till TT.