Hur bedömer du trovärdigheten i medieuppgifterna om att president Trump vill sparka utrikesminister Rex Tillerson?
– New York Times skulle aldrig publicera sådana uppgifter om de inte hade haft flera av varandra oberoende källor att luta sig mot. Det har länge talats om att Trump velat ersätta Tillerson på sikt. Det sägs att det ingått i hans plan, vilket nyhetsbyrån AP säger sig ha fått bekräftat. Tillerson själv har sagt att han tänkt härda ut till årsskiftet på sin post. Om han avsätts blir hans ämbetstid den kortaste i amerikansk historia, säger Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT Nyheter.
Varför byts Rex Tillerson ut just nu?
– Det har spekulerats länge att Tillerson skulle få sparken. Motsättningarna mellan honom och Trump har varit uppenbara. Utrikesministern har vid ett flertal tillfällen blivit offentligt hånad och förnedrad av presidenten, nyligen vid ett besök i Kina. De har inte varit överens om synen på Iranavtalet och inte heller om sanktionerna mot Qatar. Utrikesministern har uttryckt oro över klimatförändringarna och var kritisk mot att USA drog sig ur Paris-avtalet. Tillersons arbete har försvårats genom en oklar rollfördelning mellan honom och presidenten.
Hur vill du beskriva Tillersons tippade ersättare, CIA-chefen Mike Pompeo?
– Det är ett överraskande namn. Den nuvarande FN-ambassadören Nikki Haley har nämnts av många som den mest troliga ersättaren. Pompeo utsågs i januari till CIA-chef och har blivit en allt viktigare rådgivare åt presidenten, även i andra frågor än säkerhet. Mike Pompeo anses ligga långt ut på högerkanten i det republikanska partiet med sympatier för Tea Party-rörelsen. Han är överens med president Trump om att vilja riva upp Iran-avtalet och anses stå Trump ideologiskt nära. Pompeo skulle troligen vara en villigare utrikesminister vid presidentens sida om Trump förordar ett militärt ingripande i någon form mot Nordkorea.