Årets final i Stockholm slutade med att Ukrainas Jamala tog hem segern med sin sång ”1944” framför Rysslands Sergej Lazarev. Röstningen blev en rysare.
SVT:s korrespondent Elin Jönsson, som befinner sig i Kiev, säger att reaktionerna går varma på sociala medier. Många krimtatarer, en folkgrupp på Krim, kommenterar segern. Låten handlar om hur krimtatarerna deporterades till Centralasien under den sovjetiske diktatorn Josef Stalins styre.
Vad betyder den här segern för Ukraina?
– Reaktionerna på sociala medier är att det är en politisk seger. Det betyder väldigt mycket för ukrainare att de slog Ryssland. Dessutom är det symboliskt att Jamala är krimtatar eftersom Krim har annekterats av Ryssland. Det väcker en het debatt om det är möjligt för Ukraina att återta Krim. Många ser segern i Eurovision som revansch, en slags moralisk seger, och skriver att de vill se Eurovision på Krim nästa år, säger Elin Jönsson.
Hur är situationen för krimtatarerna?
– Krimtatarerna har fått det väldigt mycket sämre det senaste året. Alla farhågor som de hade vid annekteringen har besannats. Det sker mord på krimtatarer, de utsätts för husrannsakningar, deras tv-station har stängts ned och det krimtatariska parlamentet har stängts.
Hur tror du att segern påverkar Ukraina framöver?
– Jag tror att det kommer att leda till ökad uppmärksamhet för Krim, för tillfället ligger allt fokus på kriget i Donbass. Annekteringen har varit en lite för het potatis för Europa, som inte har drivit frågan särskilt hårt. Det är en politisk känslig fråga, man kan ju inte tvinga Ryssland att lämna tillbaka Krim.
Får vi se Eurovision på Krim nästa år?
– Nej, det tror jag inte. Men det betyder självklart mycket för Ukraina, som har otroligt stora problem. Hela deras kamp har handlat om att bli en del av Europa.
Efter vinsten har det lyfts fram farhågor om säkerheten för hbtq-personer i Ukraina om festivalen arrangeras där nästa år. Vad säger du om det?
– Absolut finns det en homofobi där. För mig är situationen ändå bättre i Ukraina än i Ryssland, där man bedriver en politik som riktar sig mot hbtq-personer. Men naturligtvis skulle man kunna göra väldigt mycket mer.