Vad vet vi egentligen om det som hände?
– Det vi vet i nuläget är att synkroniserade drönarattacker genomfördes mot två saudiska oljeanläggningar som ägs av Saudi Aramco – som spelar en helt central roll för Saudiarabiens ekonomi. Det var en avancerad attack, för de här oljeanläggningarna är tungt befästa med försvarsringar runt om. Efter attacken meddelade Saudiarabien att man skurit ned sin oljeproduktion med hälften, vilket påverkar tillgången på olja på världsmarknaden, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.
Vilka ligger bakom? Har någon tagit på sig ansvaret?
– Strax efter attacken tog de jemenitiska Iranstödda huthirebellerna på sig ansvaret. De har genomfört flera attacker i Saudiarabien tidigare, och slåss mot Saudiarabien i inbördeskriget i grannlandet Jemen. USA har däremot pekat ut Iran som ansvarigt. Spänningarna mellan Iran och Saudiarabien har stigit den senaste tiden – men Iran förnekar all inblandning och säger att det är grundlösa anklagelser.
Vad kan konsekvenserna bli?
– Dels handlar det om ökade spänningar mellan Saudiarabien och dess ärkefiende Iran. Saudiarabien säger att man är beredd på att slå tillbaka mot de som utförde attacken. Skulle det komma en attack från Saudiarabien mot iranska mål så skulle situationen eskalera väldigt dramatiskt.
– En annan konsekvens är stigande oljepriser. Saudiarabien säger att man tvingats minska sin oljeproduktion till hälften till följd av attacken. Samtidigt är landet världens största oljeexportör. Om en så omfattande del av oljeproduktionen stoppas en längre tid så kommer vi att se en tydlig effekt på oljepriserna.