• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s korrespondent: Stor oro för hårt religiöst förtryck

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det bara var timmar sedan talibanerna invaderade Afghanistans huvudstad märks förändringarna redan tydligt. Det säger SVT:s mellansösternkorrespondent Samir Abu, som befinner sig på plats i centrala Kabul tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

– I morse var det regeringsstyrkor som patrullerade gatorna här men nu ikväll är det alltså talibanerna som är på plats och kontrollerar livet här.

I förmiddags föll Kabul i talibanernas händer. Många hade på förhand befarat att invasionen skulle följas åt av blodiga strider, men så blev det inte.

– Bara för en liten stund sedan kom uppgifter om skottlossning vid flygplatsen, förutom det har det varit ganska lugnt här i kväll . Den stora nyheten här, det är att talibanerna är tilllbaka i hjärtat av Kabul, säger Samir Abu Eid,  i SVT Nyheters direktsändning på söndagskvällen.

Talibanernas maktövertagande

Väntat ut USA

Att det hittills inte skett någon större blodutgjutelse betyder dock inte att det råder lugn i miljonstaden.

– Vanliga afghaner är djupt oroade inför framtiden. Tidigare idag var jag och fotograf Salim Alsabbaghute på Kabuls gator och träffade flyktingar som kommit hit till Kabul och de är djupt, djupt oroade.

Hur i princip hela landet kunde hamna under talibanernas styre på så kort tid är fortfarande en svår fråga att svara på. Men Samir Abu Eid lyfter fram att talibanrörelsen aldrig försvann, trots att den tvingades bort i och med USA:s invasion 2001.

– De har ju väntat ut USA, de har vetat att en dag kommer de att lämna Afghanistan och då har de varit beredda att återta kontrollen av landet.

”Många afghaner oroliga”

Vad som kommer att hända framöver, exempelvis gällande eventuella förhandlingar mellan talibanerna och regeringen, går inte att säga. Det står dock klart att stora delar av civilbefolkningen räds en återgång till det styre som rådde när talibanerna kontrollerade Afghanistan mellan 1996 och 2001.

– Nu är många afghaner oroliga för ett hårt religiöst förtryck från talibanernas sida. Många unga flickor kommer inte kunna gå i skolan, kvinnor kommer inte kunna arbeta. Det är många som nu vill lämna Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet