SVT:s korrespondent om franska valet: Kommer bli smutskastning

Uppdaterad
Publicerad

Presidenten Emmanuel Macron ställs mot Marine Le Pen i det franska valets andra valomgång. SVT:s Europakorrespondent David Boati tror att många kommer att bli arga och besvikna oavsett utgång.

– Jag räknar kallt med att åka tillbaka till Paris i vår och bevaka protester och upplopp, säger han.

Intresset för den första omgången i det franska valet var relativt svalt. Valdeltagandet låg på runt 74 procent.

Som det såg ut på förhand ställs socialliberala Emmanuel Macron mot högernationalistiska Marine Le Pen i den andra omgången.

Presidentval i Frankrike 2022

– Jag tycker det visar att Frankrike är ett delat land. Macron har lagt sig på den åtråvärda mittenpositionen och de klassiska höger- och vänsterpartierna är nästan utraderade. Det här kommer att bli en duell mellan två väldigt olika sätt att se på Frankrike, EU och politiken, säger David Boati.

Vänsterväljare kan avgöra

Han säger att många kommer att bli arga och besvikna oavsett vem som står som slutgiltig segrare.

– Jag tror båda lägren är nervösa. För Le Pen är det en nu eller aldrig-känsla. Hon har aldrig haft så här stor chans att bli president. Hon har själv sagt att det blir en tredje gången gillt och att hon inte kommer att ställa upp en fjärde gång.

David Boati tror att den kandidat som tar vänsterväljarna och kan få fransmännen att gå och rösta också är den som vinner valet.

– Jag har träffat många vänsterväljare som är besvikna på Macron. Som tycker han driver en politik för de rika, att han är arrogant och elitistisk. Medan Le Pen har fokuserat på sociala frågor, plånboksfrågor. Hon vill inte höja pensionsåldern men vill sänka skatterna på drivmedel.

”Mycket smutskastning”

David Boati tror det kommer att märkas att det blir en het kamp mellan två olika sätt att se på världen och Frankrike.

– Jag tror det kommer att bli ganska mycket smutskastning. Vi har redan hört Macron beskriva Le Pen som en ulv i fårakläder. Att hennes politik är rasistisk och brutal. Vi kommer att höra Le Pen angripa Macron som världsfrånvänd, bara för de rika, elitistisk och arrogant. Vi kommer att se mycket pajkastning och hårda ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet