SVT:s reporter om Ungerns hbtq-lagar: ”Finns en rädsla bland unga”

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns beslut att lagstifta mot att sprida information som anses främja homosexualitet bland unga har väckt reaktioner. Under EU-toppmötet i Bryssel markerades det mot Ungerns Victor Orbán, som själv försvarar den nya lagen.

– 18 länder har skrivit under brevet mot lagen, däribland Sverige. Orden har varit väldigt hårda från flera ledare, säger Elin Jönsson, SVT:s reporter på plats i Bryssel.

Situationen för unga hbtq-personer i Ungern har uppmärksammats både under pågående fotbolls-EM med regnbågsupplysta arenor och under EU-toppmötet som äger rum i Bryssel.

Detta efter att Ungern under förra veckan klubbade en lag som gör det olagligt att sprida information som anses främja homosexualitet bland unga. Nederländernas premiärminister Mark Rutte sa under torsdagen att Ungern ”måste förstå att de är en del av EU och de gemensamma värderingar vi har”. Företrädare för 18 EU-länder har skrivit under ett brev där lagen kritiseras, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Det är inte att stå upp för EU:s värderingar, sa Löfven på torsdagen.

Det ursprungliga lagförslaget handlade om hårdare tag mot pedofili men senare lades den nu kritiserade paragrafen till, berättar Elin Jönsson, SVT:s reporter på plats i Bryssel.

– Man får inte visa, skildra eller porträttera personer som avviker från sitt biologiska kön eller är homosexuella. Det får man inte visa i olika medieproduktioner före klockan 22 på kvällen.

I och med den nya lagen är det inte heller tillåtet att informera om dessa frågor i undervisning i skolan. Lagen träder i kraft om två veckor.

– Det finns en rädsla för att många unga inte ska våga gå till sina lärare om de känner sig mobbade, säger Elin Jönsson som nyligen pratat med unga hbtq-personer i Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.