SVT:s utrikesreportrar om ryska annekteringen: Går mot ett mer intensivt krig

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har meddelat att landet tänker annektera fyra ukrainska regioner och införliva dem i Ryssland. I rysk statssänd tv visas nu en klocka som räknar ner tiden till den ceremoni som ska hållas i Kremlpalatset i dag klockan 14.00. 

– Det är en annektering som påverkar hur Ryssland kommer känna att de har rätt att agera i området, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström.

Annekteringen handlar om de områden där Ryssland höll illegala folkomröstningar i helgen – Luhansk och Donetsk i öster och delar av regionerna Zaporizjzja och Cherson i söder. Ryssland ockuperar i dag dessa regioner, men när det gäller delar av dessa områden så är relativt stora delar fortfarande under ukrainsk kontroll, däribland själva städerna Zaporizjzja och Cherson. 

Enligt SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström, som befinner sig i Moskva, är det rimligt att anta att kriget efter annekteringen kommer bli än mer intensivt. 

Kriget i Ukraina

– Ryssland kommer hävda att det är Ukraina som krigar mot Ryssland med Nato i ryggen, säger han.

Det kan innebära att Ryssland känner att de får en moralisk rätt att sätta in större krafter. Det är i ljuset av detta som mobiliseringen pågår och som Putin antytt att riktade kärnvapen kan bli aktuella. Men det sistnämnda bedömer Sundström som osannolikt.

Krismöte i Ukraina med försvarsrådet

Troligen kommer dagens ceremoni att äga rum på Röda torget i Moskva klockan 14.00 där president Putin kommer underteckna dokument som gör de berörda områdena till en del av det ryska territoriet.

Ukrainas president har med anledning av de så kallade “folkomröstningarna” kallat till ett krismöte med landets nationella försvarsråd. Beroende vad som sägs på detta möte kan den militära aktiviteten i de ockuperade områdena trappas upp ytterligare framöver.

– Annekteringarna förändrar inte hur Ukraina ser på de här områdena och det finns ingenting som tyder på att det har påverkat den pågående motoffensiven, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia som befinner sig i Charkiv i Ukraina.

– President Zelenskyj har sagt att man fortsätter tills man befriar hela Ukraina, säger hon.

Svårt att mäta stödet i regionen

Vilket stöd som faktiskt finns för den ryska regimen i de annekterade områdena är enligt Bert Sundström nästintill omöjligt att få en reell inblick i. Sedan Ryssland ockuperade området för åtta år sedan har de flesta invånare som vill tillhöra Ukraina fått fly från regionen.

Att man söker kontroll även i landets södra delar handlar enligt honom om att man vill ha kontroll vid Svarta havet och säkra passager på land.

– Genom att ha kontroll där kan man säkra en landväg genom områdena till Krimhalvön, därför är dessa områden viktiga, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet