SVT:s korrespondent Stina Blomgren träffat flera Gazabor som är oroliga för att vapenvilan ska brytas. Foto: SVT

SVT:s utsända på plats i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Den materiella förödelsen är stor i Gaza efter 11 dagar av flygbombningar. Det rapporterar SVT:s Mellanösternkorresepondent Stina Blomgren, som just nu befinner sig på de palestinska områdena.

– Huvudgatan i centrala Gaza city går inte att känna igen på grund av rasmassorna. Här dog 42 människor i en enda attack.

Vid andra bombmål i Gaza, som till exempel al Jaziras kontorshus som enligt Israel också var en bas för Hamas, är förstörelsen mer avgränsad. Kontorshuset ligger i ruiner samtidigt som intilliggande hus är nästintill oskadade, berättar Stina Blomgren.

Lättnaden är stor i Gaza efter avtalet om eld upphör. Människor har kunnat börja återvända till sina hem och skolor har även kunnat öppna igen. Samtidigt har Stina Blomgren träffat flera Gazabor som är oroliga för att vapenvilan ska brytas.

– Jag mötte en kvinna som sade att eld upphör kan råda i allt från några dagar till några år. Men att det alltid kommer ett nytt krig i Gaza.

Humanitär hjälp

De elva dagarnas stridigheter har inte gjort vardagen enklare i Gaza, där två miljoner människor bor på en mycket begränsad yta. Tusentals hem har blivit förstörda, ännu fler saknar tillgång till el och rent vatten.

Behovet av humanitär hjälp och  förnödenheter är stort och åtskilliga barn har blivit traumatiserade av bombningarna, som krävde minst 240 människoliv. Samtidigt är stora delar av sjukvården utslagen, berättar Stina Blomgren.

– Enligt Röda korset kommer det flera år eller kanske årtionden att bygga upp allt igen. Mest akut är skolor, sjukhus, el- och vattenförsörjning. Men det kompliceras av att det är terrorstämplade Hamas som styr i Gaza och givarna vill undvika att bistånd går till deras vapenarsenal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.