– Den stora oron på sikt är att det leder till att fler länder dras in i konflikten, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.
”Risk för kraftig eskalering”
Hittills har risken för regional spridning av kriget mellan Israel och Hamas varit störst vid Israels norra gräns mot Libanon. Risken ökar nu för att Jemen och andra länder som stöds av Iran dras in än mer i konflikten.
– Med attackerna i Jemen blir det en dynamik som kan leda till en väldigt kraftig eskalering.
USA har i månader gjort insatser för att de-eskalera konflikten säger Stina Blomgren.
– Vi har sett hur amerikanska diplomater och höga politiker besökt mellanöstern. USA:s utrikesminister var på sin fjärde rundtur i Mellanöstern här om dagen.
Tidigare attacker har kunnat stoppas
Än återstår det att se hur Huthimilisen svarar på USA:s och Storbritanniens bombningar.
Huthirebellernas talesperson säger på fredagen att det inte finns något berättigande för USA:s och Storbritanniens agerande och att den Iranstödda gruppen kommer att fortsätta att rikta in sig på fartyg på väg mot Israel, rapporterar Reuters.
– Det ska sägas att USA tidigare har attackerat Jemen, det är inte nytt. Under attacker för ungefär ett decennium sedan lyckades man få huthiernas attacker mot fraktfartyg att upphöra, säger Blomgren.
”Skydda handelsflödet”
Attackerna mot Huthimilisen sker i enlighet med FN-stadgan, enligt ett gemensamt uttalande från bland annat Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA.
”Vårt mål är fortfarande att trappa ned spänningarna och återställa stabiliteten i Röda havet, men låt vårt budskap vara tydligt: vi kommer inte att tveka att försvara liv och skydda det fria handelsflödet i en av världens mest kritiska vattenvägar inför fortsatta hot.”
Ryssland har begärt att FN:s säkerhetsråd håller möte under dagen för att diskutera frågan.
Se hela Stina Blomgrens medverkan i Morgonstudion (länk till SVT Play.)