SVT:s utsända Sofia Yohannes om Bidens intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utsända Sofia Yohannes om Bidens intervju som sändes natten mot lördagen svensk tid. Foto: SVT och Manuel Balce Ceneta/AP/TT

SVT:s utsända i USA om tv-intervjun med Joe Biden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Harmlösa ålderstecken eller ett hälsotillstånd på allvarlig nedgång?

Det var den främsta frågan publiken ville ha svar på när den 22-minuter långa tv-intervjun med Joe Biden sändes under fredagen.

Sofia Yohannes

Reporter

Jag var utmattad.

Så lät det när Joe Biden skulle förklara varför han inte lyckades i debatten mot Donald Trump, en prestation han själv beskrivit som dålig, när han medverkade i den högst uppmärksammade intervjun hos ABC News.

USA-val 2024

Nu heter det att han var väldigt sjuk, väldigt sliten och hade gått emot magkänslan om hur han bäst skulle förbereda.

Men är det rimligt att dessa faktorer kan hindra en av världens mäktigaste män från att leverera?

Är det rimligt att samtidigt förvänta sig väljarnas förtroende för ytterligare fyra år?

Kan han ens klara av ytterligare fyra år?

Uppgifter: Demokrater i möte

Frågor om hans hälsotillstånd besvarades ofta med vad han har uppnått under sina år som president. Men oron handlar ju faktiskt om framtiden, och just den oron sprider sig som en löpeld bland demokraterna.

Hittills har fyra kongressledamöter öppet sagt att de vill att han kliver åt sidan, uppgifter cirkulerar om att tunga donatorer håller igen på pengarstödet för att på så sätt tvinga fram hans avgång. Nu kommer dessutom uppgifter om att demokrater i både representanthuset och senaten ska mötas under de kommande dagarna för att diskutera vägen framåt.

I slutändan krävs det att Biden själv väljer att kliva av kampanjen, eftersom han redan vunnit primärvalet. Men hur länge kan han stå emot trycket?

Fyra månader till val

I intervjun sa han att endast Gud kan få honom att avgå.

Samtidigt är det en stor risk för partiet att försöka pusha ut en sittande president med bara fyra månader kvar till valet och kan snarare slå tillbaka negativt. Det är också något som noga lär övervägas innan några beslut tas.

För det är trots allt många potentiellt katastrofala scenarion som kan uppstå för partiet, men det är ännu fler obesvarade frågor som de nu måste hantera. Helst skyndsamt – om de ska lyckas ge sken av ett stabilt parti, för inget av detta ser bra ut för väljarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet