Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra huvudpersoner i presidentjakten. Foto: Karin Airaksinen

Analytikern: Här är demokraterna som skulle kunna ta Bidens plats

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden har ställt upp i en andra rond mot rivalen Donald Trump – men flera av hans partikamrater tycker att han borde lämna ringen.

Kan den sittande presidenten komma att kliva av USA:s presidentval? Och vilka alternativ finns det inom Demokraterna om Biden kastar in handduken?

Demokraternas konvent där presidentkandidaten officiellt ska väljas väntar i augusti. Valet av Joe Biden, sittande president och vinnare av primärvalet, var tänkt att bli en ren formalitet.

Det var dock innan den hårt kritiserade tv-debatten mot Donald Trump.

USA-val 2024

– Vi har aldrig tidigare i modern tid sett en situation som nu, säger Alex Lange, politisk analytiker.

Hade varit historiskt

Bara en gång i USA:s historia har en vald president blivit bortröstad på konventet. Det hände 1856 för Franklin Pierce. Trots Pierce ansökan blev han bortvald som demokratledare då han inte ville lagstifta mot sydstaternas slaveri.

Enligt Alex Lange skulle en ny person teoretiskt kunna väljas även denna gång. Men de som får rösta – demokraterna på konventet – kommer inte rösta mot Biden.

– Delegaterna som åker till konventet är bundna till Biden som kandidat. De kommer att rösta på honom om han inte själv drar sig ur racet.

Ingen har ställt upp

De senaste dagarna har kritiken mot Biden vuxit och flera demokrater har öppet frågat sig om han inte borde hoppa av.

Enligt uppgifter till New York Times för Biden själv samtal med sina närmsta medarbetare där han överväger om kampanjen går att rädda. Det är dock uppgifter som dementerats av Vita huset.

I nuläget finns det heller ingen kandidat som ställt upp som alternativ till Joe Biden.

– Det är viktigt för många just nu att visa enighet och att man står bakom honom, säger Alex Lange, och fortsätter:

– Kandidater kommer att hoppa in om Biden själv bestämmer sig för att kliva av.

Vilka är demokraterna som skulle kunna ta över efter Biden? Kanske Kaliforniens guvernör Gavin Newsom eller publikfavoriten Michelle Obama? Hör om några av namnen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet