Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes som är på plats i Washington DC i klippet. Foto: SVT

Högsta domstolen: Donald Trump omfattas av immunitet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol slår fast att Donald Trump omfattas av åtalsimmunitet för handlingar han utförde som president. Det betyder att han kan skyddas mot anklagelser om valpåverkan och att åklagare Jack Smiths åtal kan behöva omarbetas.

”Stor seger för vår konstitution och demokrati. Stolt över att vara amerikan!” skriver Trump på Truth Social.

En appellationsdomstol i Washington DC beslutade i februari att Trump, som hävdat ”absolut immunitet”, inte är immun mot åtal för sitt agerande efter valet 2020 och i synnerhet inför stormningen av Kapitolium.

Expresidenten överklagade till HD som nu kommit med ett utlåtande som river upp appellationsdomstolens beslut. Domarna uttryckte redan i april skepsis mot åtalet och tycktes både avfärda Trumps och åklagarens olika hållningar om immunitet i frågan.

Rättegång mot Donald Trump

Enligt dem har en tidigare president rätt till absolut åtalsimmunitet för de handlingar som utförts inom ramen för ämbetet, men inte för dem som gjorts i egenskap av privatperson.

Det blir däremot upp till lägre rättsinstanser att framöver avgöra hur beslutet ska appliceras på Trumps fall.

Sex av nio domare röstade för beslutet.

En vinst för republikanerna

Enligt SVT:s utrikesreporter Sofia Yohannes, på plats utanför domstolen, är utvecklingen att betrakta som en ”enorm vinst” för republikanerna, inte minst i ljuset av den senaste debatten mellan Trump och Biden.

– Det blir som en extra vind i seglen för republikanerna, säger Sofia Yohannes i SVT:s sändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump står åtalad för 91 punkter – men vilket åtal är svagast, vilket är starkast – och vilket har störst betydelse? Fouad Youcefi förklarar. Foto: Reuters/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Donald Trump

Mer i ämnet