Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Joe Bidens fru Jill Biden? Och vad hon för roll i amerikansk politik? Andreas Utterström, USA-kännare, förklarar. Foto: AP

Experten: Bara Joe Bidens närmsta kan få honom att kliva ner som USA:s president

Uppdaterad
Publicerad

President Joe Biden fick hård kritik för sin prestation i debatten mot Donald Trump i dagarna. Röster har höjts för att han borde dra tillbaka sin kandidatur, något han vägrar att göra.

– Jag tror att han är fast i ett narrativ om sig själv som en comeback-politiker, säger USA-kännaren Andreas Utterström till SVT Nyheter.

Efter avgångskravet i förra veckan medgav Biden att han inte ”debatterar så bra som jag brukar” samtidigt som han försvarade sig mot kritiken.

– Jag skulle inte ställa upp igen om jag inte trodde i mitt hjärta och min själ att jag kan göra det här jobbet – insatserna är för höga, sa Biden.

USA-val 2024

I presidentens ringhörna och som en av hans största försvarare står hans fru Jill Biden. Hon har inte tagit lika mycket plats i politiken som vissa tidigare presidentfruar gjort, men har vid flera tillfällen lyft fram både demokraternas politik och Joe Bidens fördelar.

Familj och rådgivare

Enligt Andreas Utterström kan Jill Biden vara en av de få som presidenten faktiskt lyssnar på rörande hans möjligheter att bli omvald.

– Jag tror absolut att det är Bidens familj och en liten snäv krets av andra rådgivare som han har jobbat med länge som är de enda som kan få Biden att ens överväga att kliva av, säger han och fortsätter:

– Men det är inte ens säkert att om de alla skulle be honom att göra det, att han skulle välja det. Biden har i decennier velat bli USA:s president och det är väldigt svårt att kliva av när man väl har nått den position som man alltid har längtat efter.

Hör Andreas Utterström om Jill Bidens och tidigare presidentfruars roller i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet