Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han hade en hes röst” – hör mer från Vita husets försvar i klippet. Foto: BONNIE CASH / POOL

Vita huset: Joe Biden har ”absolut inte” några planer på att hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden tvivlar på om hans kampanj går att rädda, och gör den inte det överväger han att dra sig ur, uppger en nära allierad till New York Times.

Enligt Vita huset har Biden dock inga planer på att hoppa av.

Efter förra veckans hårt kritiserade debatt har kritiken mot Joe Biden vuxit och flera demokrater har öppet ifrågasatt om han klarar av uppdraget.

Nu uppges Biden själv överväga sin framtid. Enligt New York Times för Biden samtal med sina närmsta medarbetare om kampanjen går att rädda.

USA-val 2024

Enligt källan, som beskrivs som nära allierad med presidenten, har Biden sagt att de kommande dagarna, med två kampanjmöten och en intervju med ABC News, måste gå bra för att förtroendet ska kunna återupprättas.

Vita huset avfärdar uppgifterna till NYT och säger att Biden inte har några som helst planer på att hoppa av.

– Absolut inte, säger Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre på en pressträff.

Vid ett möte med sina kampanjmedarbetare förnekade Biden att han funderar på att dra sig ur, rapporterar AP.

– Ingen kan tvinga bort mig, uppges Biden ha sagt.

Överväger upprop

Samtidigt uppger Bloomberg på onsdagen att dussintals demokratiska politiker överväger att skriva under ett upprop med krav på att Biden drar tillbaka sin kandidatur.

Enligt en högt uppsatt demokrat råder det panik i de egna leden över att Bidens sjunkande stöd kan mynna ut i att Demokraterna även tappar sin majoritet i senaten.

En förlust i valet till senaten och en seger för Donald Trump skulle leda till att Republikanerna efter valet innehar både presidentposten och makten i kongressen.

”Ser ingen väg framåt”

I veckan blev Lloyd Doggett, ledamot i representanthuset för Demokraterna, den första partiföreträdaren att uppmana Biden att dra sig ur valet.

– Beslutet att offentliggöra dessa starka reservationer har inte tagits lättvindigt och minskar inte heller på något sätt min respekt för allt president Biden har uppnått, säger han.

Även demokraten Julián Castro, tidigare minister i Obamas regering, har höjt rösten för att Biden ska hoppa av.

Avfärdar kritiken

Vita huset har förklarat Bidens insats med att han var förkyld och trött efter mycket resande. Biden själv, 81 år gammal, medgav i förra veckan att han ”inte är en ung man”.

– Jag går inte lika lätt som jag brukade, jag talar inte så mjukt som jag brukade, jag debatterar inte så bra som jag brukar. Men jag talar sanning, sa Biden vid ett kampanjmöte i North Carolina.

– Jag skulle inte ställa upp igen om jag inte trodde i mitt hjärta och min själ att jag kan göra det här jobbet – insatserna är för höga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet