Sydkoreas militär genomförde natten till måndag svensk tid en övning med skarpa vapen som svar på Nordkoreas kärnvapentest.
Bland annat provsköts ballistiska robotar mot mål i Östkinesiska havet, på ett avstånd som är lika långt som avståndet till platsen där Nordkorea ska ha provskjutit vad som påstås vara en vätebomb.
LÄS MER: Pentagon: Hot mot USA kommer att bemötas militärt
”Starkaste tänkbara straff”
Sydkoreas president Moon Jae-In manade till ”starkast tänkbara straff” för Nordkorea efter provsprängningen.
Han föreslog bland annat ytterligare sanktioner via FN:s säkerhetsråd, och mer utplacering av amerikansk stridskraft i Sydkorea.
USA och Japan i samtal
USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe fördömde samtidigt Nordkoreas ”fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar” i ett gemensamt uttalande.
LÄS MER: Analys: Upprustning kan bli svaret på dagens kärnvapentest
Uttalandet kommer efter att de båda ledarna talat med varandra i telefonen angående Nordkoreas senaste kärnvapentest.
Ledarna bekräftar de två ländernas starka ömsesidiga försvarsförpliktelser och lovar att fortsätta ett nära samarbete, enligt uttalandet.
Fakta: Fission och fusion
Kärnvapen finns i två olika varianter, vätebomber och ”vanliga” atombomber.
Enkelt uttryckt innebär en atombomb att man utlöser fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. En vätebomb bygger på att fissionen i sin tur startar fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor.
Fission är också processen som utnyttjas i världens kärnkraftverk, men då i kontrollerad form. Fusionen har mänskligheten ännu inte lyckats bemästra för energiproduktion.
USA har genomfört flest atomprov i världen, drygt 1 000 under åren 1945–1992. Även Sovjetunionen och Frankrike utförde många hundra provsprängningar fram till 1990-talet.
Storbritannien och Kina är också erkända kärnvapenmakter sedan decennier tillbaka, medan Israel tros ha utvecklat sådana vapen i hemlighet.
Förutom Nordkorea utfördes de senaste officiellt erkända provsprängningarna i världen av de relativt nya atomvapenmakterna Indien och Pakistan 1998.
Källa: TT