Sydkoreas invånare ska nu bli yngre – ålderssystemet ändras

Publicerad

Sydkoreas medborgare kan bli både ett och två år yngre. Från och med juni nästa år skrotas den så kallade ”Korea-åldern” när landet helt och hållet implementerar internationell standard för åldersräkning.

Sydkorea har ett eget system för åldersräkning, så kallade koreansk ålder, där en person som föds får åldern ett år i stället för noll. Därefter läggs ett nytt år till vid varje årsskifte, enligt metoden ”räkne-åldern”, som primärt används för att beräkna den lagliga åldern för inköp av alkohol och tobak.

En person kan därför i officiella dokument vara två år äldre än den verkliga åldern.

Samtidigt används det internationella åldersystemet redan delvis, där åldern uppdateras ett år efter födelesdatumet.

Konflikter och förvirring

Men nu ska systemet förenklas. Från och med juni 2023 implementerar landet den internationella standarden för åldersräkning helt och hållet, där en persons födelseår räknas från noll och därefter uppdateras årligen enligt födelsedatumsprincipen, rapporterar flera medier.

– Ändringen syftar till att minska onödiga socioekonomiska kostnader till följd av legala och sociala konflikter såväl som förvirring till följd av de olika tillvägagångssätten att beräkna ålder, säger Yoo Sang-bum, ledamot av Sydkoreas nationalförsamling, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.