Beslutet var enhälligt, då samtliga åtta domare röstade för hennes avgång. Ett nytt presidentval måste nu hållas inom 60 dagar, antagligen den 9 maj. Park Geun-Hye är den första Sydkoreanska presidenten som avsätts genom riksrätt. Hon förlorar även sin rätt till immunitet mot åtal, vilket innebär att hon nu kan ställas för en juridisk process och riskerar att åtalas om hon visar sig skyldig till anklagelserna.
”Vi avsätter Park Geun-Hye från sin post” sa Lee Jung-mi, domstolens ordförande, under förhandlingen som sändes i direktsänd tv.
”Hennes handlingar har förrått folkets förtroende. De är ett allvarligt brott mot lag som kan inte tolereras.”
TV: Presidenten på 45 sekunder
Politisk turbulens
Domstolens beslut kommer efter månader av politisk turbulens. Park har varit avstängd från presidentposten sedan december och landets premiärminister har under tiden fått ta över posten. Enligt domen har hon brutit mot lagen genom att ha låtit sin vän Choi Soon-Sil lägga sig i statens affärer.
Själv säger Park att hon inte gjort något fel och har upprepade gånger bett om ursäkt för skandalens omfattning.
– Jag har aldrig sökt göra personlig vinst eller missbrukat makten som president. . . Jag vädjar till domstolen att ta ett klokt beslut, sade hon i rätten i slutet av februari.
Park meddelar att hon inte har för avsikt att lämna presidentpalatset under fredagen, hon kommer heller inte att lämna något vidare kommenterar.
– Det har inte gjorts upp några planer kring hennes avfärd. Av säkerhetsskäl kan hon inte bege sig tillbaka till sitt hus i Samseong-dong, säger hennes talesperson Kim Dong Jo och syftar på presidentens privata bostad, som ligger i det välbärgade Gangnam-distriktet i huvudstaden Seoul.
Enorma protester
Korruptionsskandalen som skakar Sydkorea har sin upprinnelse i bedrägerimisstankar mot presidentens tidigare rådgivare Choi Soon-Sil. Choi Soon-Sil ska ha pressat storföretag att donera över motsvarande en halv miljard kronor till presidentens välgörenhetsstiftelser. Hon ska också ha haft tillgång till hemligstämplade dokument och utnyttjat sin position som presidentens mångåriga vän och livscoach.
Skandalen har vållat enorma protester och demonstrationer bland befolkningen, som krävt presidentens avgång sedan härvan börjades nystas upp i oktober förra året. Ungefär 77 procent av sydkoreanerna har varit för att hon skulle tvingas avgå, enligt opinionsunderökningar.
Under fredagen dog en 72-årig man under en demonstration som stöttade den avgående presidenten. Mannen föll från en polisbuss som stod utanför konstitutionsdomstolen där mängder av demonstranter samlats för att försöka bryta sig igenom polisens barrikader. Han slog i huvudet och avled på sjukhus.
Senare kom uppgifter från polisen om att ytterligare en person hade dött i protesterna. Polisen uppgav dock inga fler detaljer än så.
”Har lamslagit den politiska processen”
Landet har de senaste månaderna befunnit sig i ett slags politiskt vakum på grund av skandalen, enligt SVT:s asienkorrespondent Susan Ritzén.
– Det här har lamslagit den politiska processen, dels alla politiska beslut som fattats, men framförallt har det skapat en ilska hos hos befolkningen där tusentals människor tagit till gatan och demonstrerat varje lördag sedan skandalen uppdagades, säger hon.
Demonstrationerna har fram till i dag varit mestadels lugna, men har nu sedan konstitutionsdomstolen meddelat sitt beslut eskalerat i oroligheter.
Domstolens beslut var väntat, menar Susan Ritzén, då trycket på att president Park skulle avsättas har varit mycket hårt. Nu finns möjlighet för en nystart.
– Jag tror att det här är bra för Sydkorea. Det var precis vad man behövde, oavsett hur involverad Park har varit. Den här historien har varit en belastning för landet. Nu får man möjlighet att välja en ny president och gå vidare.
Fakta: Mutskandalen
Presidenten Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum för skandalen.
Choi Soon-Sil anklagas för att ha använt sina band till presidenten för att tvinga företag att donera hundratals miljoner kronor till stiftelser där hon har kunnat ta ut pengar.
Elektronikjätten Samsung var den största bidragsgivaren. Donationer ska ha gjorts för att få regeringens stöd.
Park har kallat beskyllningarna för ”påhitt och lögner”, men bett om ursäkt upprepade gånger.
Efter massiva gatuprotester röstade parlamentet i Seoul i början av december för att ställa presidenten inför riksrätt.
Park har anklagats av folket för att ingå i en sekt med Choi, vars far var en kvasireligiös ledare som dessutom var nära vän till Parks far, Sydkoreas tidigare diktator.
General Park Chung-Hee tog makten i en kupp 1961 och styrde landet i 18 år.