Abdulbaset Sieda, oppositionsledare i Syrien. Foto: Scanpix

”Fler tunga avhopp”

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga namn väntas vända Bashar al-Assad ryggen inom de närmsta dagarna, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Premiärminister Riyad Hijab hann bara sitta på sin post i drygt en och en halv månad. På måndagen kom beskedet att han avskedas av Bashar al-Assad.

Enligt jordanska myndighetskällor som al-Jazeera talat med så kom avskedan efter att Hijab beslutat sig för att överge regimen.

Syrienkriget

Hijab flydde under måndagen över gränsen till Jordanien, där han nu söker skydd och uppges ha gått med i rebellrörelsen. Hijab är den högste politiske ledaren hittills som hoppat av regimen.

–I dag har jag tillkännagivit mitt avhopp från dödandet från terrorregimen, sa Hijab i ett uttalande som lästes upp av en talesperson för rebellerna.

”Fler kommer lämna”

Enligt Abdulbaset Sieda, oppositionsledare i Syrien, var de medvetna om avhoppet och enligt honom kommer fler av al-Assads män vända honom ryggen inom de närmsta dagarna.

–Hijabs avhopp, precis som de andra, handlar om att man inte accepterar situationen i landet. Regimens män accepterar inte förtrycket och folkmorden. Andra starka personer kommer hoppa av inom de närmsta dagarna, säger han till SVT Nyheter.

Abdulbaset Sieda vill inte gå in på några detaljer i nuläget, men säger att oppositionen för en dialog med al-Assads män och uppmanar dem alla att välja sida.

–Regimen kommer att falla, det är bara en tidsfråga. Nu är det upp till dem att välja om de vill stå på folkets sida eller inte, säger han.

SNC välkomnar avhoppet

Oppositionella paraplyorganisationen Syriska nationella rådet (SNC) välkomnar premiärministerns avhopp.

–Det är ett väldigt viktigt steg och vi välkomnar detta, säger SNC:s ordförande, svensk-syriske Abdulbaset Sieda, i telefon till TT.

SNC har tidigare varit i kontakt med Riyad Hijab och Sieda uppger att de varit medvetna om hans plan.

–Det fanns viss dialog om det och man var medveten om att han tänkte hoppa av, säger Sieda.

Hijab svors in som premiärminister så sent som den 26 juni i år, efter ett omdiskuterat parlamentsval. Myndigheter uppgav då att valet var ett steg i ett reformpaket som skulle stabilisera landet. Oppositionella kallade dock parlamentsvalet för en bluff.

Flydde med andra

Enligt obekräftade uppgifter till AP så mycket som fyra ministrar och höga tjänstemän övergett regimen under måndagen. Bland annat har enligt tv-kanalen Al-Arabiya även en hög underrättelseofficer flytt till Jordanien i dag.

Även från SNC i Jordanien kommer uppgifter om att Riyad Hijab flydde tillsammans med flera andra.

–Hijab, medlemmar av hans familj, två ministrar och tre arméofficerare korsade gränsen till Jordanien i går natt efter samordning mellan den syriska oppositionen och Fria syriska armén, säger Khalid Zein al-Abedin till AFP.

Riad Hijab har tidigare varit jordbruksminister i landet, och bland arbetat med frågor som rört landsbygdsutveckling. Omar Ghalawanji, vice premiärminister, har utsetts att leda en tillfällig regering.

Fakta: Riyad Hijab

* Riyad Farid Hijab har länge varit medlem av president Bashar al-Assads styrande Baath-parti. Han utnämndes i juni till premiärminister efter det parlamentsval som hölls i maj. Valet var enligt regeringen ett tecken på reformvilja, men har av oppositionen avfärdats som ett skådespel.

* Hijab, född i den östliga staden Deir Ezzor, var tidigare jordbruksminister och innan dess guvernör i Latakia.

* Hijab korsade gränsen till Jordanien innan han, via sin talesman, meddelade sitt avhopp från regimen. Han uppges sedan dess vara på väg mot Qatar, som stött oppositionen mot al-Assad.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet