Efter 20 års närvaro har USA definitivt lämnat Afghanistan.
Genom åren har amerikanerna investerat 85 miljarder dollar, motsvarande ungefär 771 miljarder kronor, i den numera besegrade afghanska armén.
”Kommer kunna använda väldigt mycket”
En del av utrustningen som USA nu har lämnat efter sig har enligt försvarsdepartementet Pentagon gjorts obrukbar, men långt ifrån allt.
– De kommer att kunna använda väldigt mycket vapen, och inte minst de här mindre handeldvapen, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarsmakten i SVT:s Morgonstudion.
– Det finns hundratusentals som talibanerna har fått nu via afghanska säkerhetsstyrkor, så det är inte minst de som talibanerna kommer att kunna bruka.
En uppmärksammad video visar hur talibanerna flyger en Black Hawk-helikopter över centrala Kabul. Men enligt Ilmari Käihkö behöver man inte vara oroad över det eftersom den typen av utrustning kräver viss kunskap för att kunna manövrera och med tiden kommer att bli obrukbar. Annat är det med exempelvis handeldvapen.
Kan förse andra med vapen
SVT:s Mellanösternteam, Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh, befinner sig för tillfället i Doha i Qatar.
– Alla grannländer till exempel är väldigt oroliga för vad det här kan innebära. Det finns ju så många extremister, terrorister, i Afghanistan som kommer ifrån de här grannländerna, från Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan, säger Samir Abu Eid i Morgonstudion.
Enligt både honom och Ilmari Käihkö på Försvarsmakten är den största oron att talibanerna kommer att kunna förse dessa grupper med vapnen och att de sedan återvänder hem och utför terrordåd.
– Det gäller egentligen hela regionen. Iran också. Om man tittar lite större är också Ryssland oroliga, säger Samir Abu Eid.
Hör Ilmari Käihkö och Samir Abu Eid om vad detta betyder för civilbefolkningen, i klippet ovan.