Två kvinnor i ett folkhav i Afghanistan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så begränsas kvinnors liv i Afghanistan. Hör Anders Fänge, tidigare landschef för Svenska Afghanistankommittén. Foto: STRINGER/EPA

Talibanerna inför nytt förbud – inga kvinnliga FN-arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Talibanstyret har utfärdat en order som förbjuder afghanska kvinnliga FN-anställda från att fortsätta arbeta, rapporterade organisationen på tisdagen. Som en reaktion uppmanar FN sina cirka 3 000 anställda i landet att stanna hemma från jobbet i ett par dagar.

Ett officiellt meddelande från talibanernas ledning indikerar att förbudet gäller över hela landet, uppger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare. Utländska kvinnliga FN-arbetare är undantagna.

Styret har inte kommenterat varför förbudet har utfärdats.

– Vi förväntar oss att träffa myndigheterna i Kabul under onsdagen, och försöka få lite klarhet, sade Dujarric till reportrar på tisdagen.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt beslutet under onsdagen och kräver att det omedelbart återkallas, enligt Reuters.

– Det är en kränkning av kvinnors oförytterliga grundläggande mänskliga rättigheter, sade Stéphane Dujarric.

Vad händer nu?

Afghanistankännaren Anders Fänge, tidigare landschef för Svenska Afghanistankommittén, menar att det blir svårt för FN att fortsätta arbeta i Afghanistan om kvinnor inte får jobba inom organisationen, då FN-stadgan förbjuder all slags diskriminering.

– Om organisationen lämnar skulle det få oerhörda konsekvenser för det humanitära arbete som behövs i landet. Mer än hälften av befolkningen lider av akut matbrist och ekonomin har i stora drag kollapsat, tillägger han.

Beslut av den talibanska ledningen under det senaste året har innefattat förbud för kvinnor att få tillgång till högre utbildning, arbeta för icke-statliga organisationer och tillträde till en hel del offentliga platser.

Anders Fänge berättar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.