Talibanerna har hissat sin flagga på ett torg i centrala Ghazni. Staden uppges vara den tionde provinshuvudstaden att falla i den fundamentalistiska rörelsens händer. Foto: Gulabuddin Amiri/AP/TT

Talibanerna har tagit kontroll över Afghanistans näst största stad

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har tagit kontroll över Kandahar, Afghanistans näst största stad, uppger afghanska myndigheter för nyhetsbyrån AP. Under torsdagen intog talibanerna även Herat, landets tredje största stad. På fredagen intogs ännu en provinshuvudstad, Lashkar Gah.

Talibanerna ökar sitt grepp om Afghanistan. Totalt har nu 13 av 34 provinshuvudstäder fallit i deras händer. Att Kandahar nu fallit beskrivs i internationella medier som en symbolisk seger, då staden tidigare tjänade som rörelsens huvudstad.

Den fundamentalistiska rörelsen uppges även ha hissat sin flagga vid polisstationen i Herat och andra viktiga regeringsbyggnader i staden under torsdagen, rapporterar AP. Enligt vittnen på plats ska skottlossning ha hörts i samband med övertagandet.

Talibanernas maktövertagande

Till följd av utvecklingen skickar USA trupper till landet för att hämta hem delar av sin personal från ambassaden i huvudstaden Kabul. Försvarshögkvarteret Pentagon meddelar att 3 000 soldater ska bistå i insatsen. Även Storbritannien har beslutat att skicka 600 soldater till Afghanistan för att hämta hem brittiska medborgare.

UD: ”Intensivt arbete”

Svenska UD skriver till SVT Nyheter att utvecklingen i landet är av högsta prioritet.

”Svenskar i Afghanistan har sedan tidigare uppmanats att omedelbart lämna landet. Ett intensivt arbete pågår för att säkerställa att alla de åtgärder som krävs fortsatt genomförs för att garantera vår personals säkerhet.” skriver myndigheten.

”UD kommenterar i övrigt aldrig frågor som rör utlandsmyndigheternas och de anställdas säkerhet eller beredskapsåtgärder, eftersom detta skulle kunna försvåra vårt kontinuerliga arbete med säkerhetsfrågor.”

Uppgifter: Regeringen beredd att dela makten

Som ett sätt att försöka få stopp på talibanernas snabba offensiv har den afghanska regeringen sträckt ut en hand och erbjudit den fundamentalistiska rörelsen att dela på makten i landet. Regeringens motbud är dock att de våldsamma striderna ska upphöra. Enligt en källa till Al Jazeera, som uppges vara en högt uppsatt person inom regeringen i Afghanistan, presenterades erbjudandet i Qatar där parterna fredsförhandlar.

Presidentpalatset i Kabul har dock inte bekräftat uppgifterna. Däremot har EU uppmanat afghanska regeringen om att samarbeta med talibanerna.

– Den afghanska regeringen borde samarbeta med talibanerna för att nå en inkluderande uppgörelse, sa Josep Borrell, EU:s utrikespolitisk chef, i ett uttalande under torsdagen.

Folk på flykt sover på gatorna

Tidigare under torsdagen kom även rapporter om att Ghazni, en stad sydväst om Kabul, erövrats av talibanerna.

– Talibanerna har tagit kontroll över nyckelområden i staden: guvernörskansliet, polishögkvarter och fängelset, säger den lokala politikern Nasir Ahmad Faqiri vid Ghaznis provinsråd, enligt TT.

Erövrandet bekräftas även av talibanerna själva, rapporterar nyhetsbyrån AP samt BBC.

Ghazni sägs vara en strategisk erövring, då staden är belägen längs en motorväg som går mot huvudstaden. Bilder från Kabul visar hur människor på flykt sover i parker och på gatorna.

Under onsdagen flög den afghanska presidenten Ashraf Ghan till Mazar-i-Sharif, en stad i de norra delarna av landet, för att försöka samla en motoffensiv med hjälp av landets specialstyrkor.

”Folk är extremt rädda”

Talibanerna vill bland annat få utländska trupper att lämna landet, samt införa sharialagar.

– Det här är mål som de har haft väldigt konsekvent de senaste 20 åren, säger Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén.

Magda Gad, krigskorrespondent för Expressen på plats i Afghanistan, berättade i veckan om skräcken i landet:

– I områden som de har tagit över lever folk som under IS. Det är terrorstyre, folk är extremt rädda och lider oerhört mycket. Det kommer också påverka ekonomin, kan leda till massvält och har redan lett till massflykt. Det kan också leda till att hundratusentals människor kommer att dö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet