Talmannen i det brittiska underhuset John Bercow och landets premiärminister Theresa May Foto: Jessica Taylor / UK Paliament / TT

Talmannen ger tummen upp åt ny omröstning om Theresa Mays brexit-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Theresa Mays får grönt ljus – hennes utträdesavtal kommer att läggas fram en tredje gång i parlamentet för omröstning på fredagen.

Detta sedan talmannen uppgett att avtalet skiljer sig väsentligt från tidigare versioner.

– Förslaget är nytt, väsentligt annorlunda, och i enlighet med vad jag har slagit fast, säger talmannen John Bercow i parlamentet.

Beskedet är något förvånande eftersom han tidigare gjort känt att Storbritanniens premiärminister Theresa May inte kan lägga fram samma avtal igen – något som mötts av delvis upprörda röster från regeringen och konservativt håll.

Brexit

Tidigare har regeringen sagt att det bara är aktuellt med en ny omröstning om det finns en god chans att avtalet röstas igenom. Efter den vägledande omröstning som hölls i parlamentet i onsdags kväll har flera parlamentsledamöter bytt sida och beslutat sig för att stödja utträdesavtalet.

Konservativa partiets majoritetsledare Andrea Leadsom säger dock att det kommer att vara möjligt att göra tillägg i Theresa Mays avtal under fredagen. Och även om avtalet skulle gå igenom måste parlamentet rösta igen för att implementera brexit.

Alternativet ”värre”

Brexitförespråkaren Jacob Rees-Mogg, en av de mest profilerade motståndarna till premiärminister Theresa Mays brexitavtal, är en av dem som verkar ha bytt sida.

Han kommer att stödja utträdesavtalet vid en eventuell ny omröstning, även om det nordirländska partiet DUP – som är vågmästare i en potentiell omröstning om utträdesavtalet – inte ändrar ståndpunkt.

Tidigare har Mays partikamrat Rees-Mogg sagt att han kommer att rösta för avtalet om DUP ändrar sig och släpper fram det.

– Jag gillar inte hennes (Mays, reds anm) avtal, det hymlar jag inte med. Jag tycker inte att avtalet plötsligt har blivit bättre men alternativet är helt enkelt värre, säger han enligt Reuters.

DUP för inte några samtal med regeringen i dagsläget, uppgav en talesperson på torsdagseftermiddagen.

”Härsket” avtal

Det har spekulerats om att DUP:s ledamöter skulle kunna avstå från att rösta. Men under torsdagen gav partiledaren Arlene Foster tydligt besked: DUP håller fast vid sin linje och kommer att rösta nej till avtalet. Att avstå från att rösta har aldrig varit aktuellt, säger hon.

– Att avstå skulle vara det värsta av alla alternativ eftersom man inte egentligen visar var man står i den viktigaste frågan i vår tid, så det var aldrig ett alternativ, säger Arlene Foster till tv-kanalen RTE.

I den vägledande omröstning som hölls i parlamentet i onsdags kväll röstade ledamöterna ned alla åtta alternativa brexitförslag som lagts fram.

Fler för Mays avtal

Men Rees-Mogg är inte ensam om att svänga till Mays fördel. Flera parlamentsledamöter från Mays splittrade parti beslutade sig i onsdags för att gå över till Mays sida, efter att hon meddelat att hon kan tänka sig att avgå som premiärminister om parlamentet röstar igenom avtalet.

Ett brexit utan avtal är ändå den mest troliga utgången just nu, säger Mays partikamrat Oliver Letwin, Han var den som lade fram förslaget om att parlamentet tillfälligt skulle ta över brexitprocessen och hålla de vägledande omröstningarna under onsdagen.

– Jag tror att vi förr eller senare antingen måste få igenom ett avtal eller acceptera att vi måste hitta ett alternativ om vi vill undvika ett utträde utan avtal den 12 april, vilket jag just nu tror är det mest troliga, säger Letwin till BBC Radio.

Om Storbritannien ska hålla en ny folkomröstning i frågan skulle brexit behöva skjutas upp ytterligare i minst några månader. Det är dock oklart om parlamentet skulle gå med på en så lång förlängning, säger Letwin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet