Efter de senaste dagarnas utspel från olika EU-ledare har intresset för mötet i Stockholm ökat. Både USA:s handelsminister Michael Froman och EU:s ansvariga handelskommissionär Cecilia Malmström, liksom de båda sidornas chefsförhandlare är på plats i Stockholm i dag.
Ifrågasatt på högsta nivå
Frankrikes president Francois Hollande har under veckoslutet krävt att USA visar att man är berett till eftergifter för att det ska bli något avtal. Tysklands socialdemokratiske näringsminister Sigmar Gabriel, som sitter i koalitionsregering med Angela Merkel, har sagt att förbundskansler Angela Merkel har visat för stor optimism om det kan bli ett avtal. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill nu att EU-ländernas regeringschefer vid sitt toppmöte i juni bekräftar att de fortfarande vill försöka nå fram till ett nytt handelsavtal.
Så temperaturen har stigit inför TTIP-mötet, som svenska arbetsgivare och fackföreningar, Svenskt Näringsliv och LO tillsammans är värdar för i Stockholm idag.
Omstritt om handel och investeringar
Avtalet kallas på engelska Transatlantic Trade and Investment Partnership, förkortat TTIP, ett avtal om partnerskap för transatlantisk handel och investeringar. USA hoppas bl.a. kunna sälja mer jordbruksvaror till EU, medan europeiska företag genom ett sådant här avtal hoppas kunna exportera mer till USA.
Fastlåsta förhandlingar
Förhandlarna är under stark tidspress, eftersom målet har varit att få ett avtal klart före årets slut och innan president Barack Obama slutar. Vid tisdagens möte i Stockholm blir det viktigt om det kommer några signaler som tyder på att de fastlåsta förhandlingarna kommer att kunna skyndas på.
Mycket är hemligt
Bara delar av de båda sidornas förhandlingsbud har publicerats och kritiken har varit stark att så mycket har varit hemligt. Utifrån läckt material så fruktar miljö- och konsumentorganisationer att det ska bli försämringar när miljöregler och standard ska bli mer lika i USA och EU. Det så kallade investerarskyddet med särskilda skiljedomstolar för företag ser kritiker som ett sätt för internationella storbolag att kringgå demokratiska beslut.