Terrordåden i Norge – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle vara en dag av förväntan, glädje och gemenskap – i stället blev det en dag av terror, ofattbar grymhet och bottenlös sorg.

Den 22 juli 2011 klev högerextremisten Anders Behring Breivik iland på ön Utøya och började besinningslöst skjuta mot ungdomar på Arbeiderpartiets årliga sommarläger för ungdomar. 69 personer dödades. Dessförinnan hade Breivik sprängt en bilbomb i regeringskvarteren i Oslo som dödade åtta personer.

Det här är vad som hände.

Bilbomben i Oslo

Den massiva förödelsen vid regeringshögkvarteret i Oslo. Foto: Norska polisen / TT

På eftermiddagen kör Anders Behring Breivik in i regeringskvarteret i centrala Oslo med en skåpbil lastad med en gödselbomb på närmare ett ton. Han parkerar framför Höyblokka, med statsminister Jens Stoltenbergs kontor och justitiedepartementet och lämnar området till fots.

15.26 kommer larmet om en stor explosion i regeringshögkvarteret. Detonationen orsakar enorm förödelse. Åtta personer omkommer till följd av explosionen och över 200 skadas. Dåvarande statsminister Jens Stoltenbergs kontor förstörs men vare sig statsministern eller något av statsråden skadas i attacken.

Massakern på Utøya

Landstigningsplatsen på Utöya Foto: TT

På ön Utøya, fyra mil från huvudstaden, pågår samtidigt Arbeiderpartiets sommarläger för ungdomar. Över 500 personer befinner sig på ön när terroristen kliver iland klockan 17.17. Behring Breivik presenterar sig som polis och ber folk att samlas runt honom.

Sedan börjar han skjuta.

Ungdomar försöker desperat att fly. Klockan 17.26 får polisen det första larmet från ön om skottlossning. Under över en timme går Behring Breivik runt på ön och skjuter de ungdomar han hittar. Lägerdeltagarna försöker gömma sig i skogen och i skrevor längs strandlinjen, flera försöker ta sig simmande från ön. Men förfärande många lyckas inte undgå terroristens kulor.

Klockan 18.27 anländer polisens insatsstyrka till ön. 18.34 grips Anders Behring Breivik utan att göra motstånd. Han har då mördat 69 personer på ön och skadat långt fler.

Rättegången

Under hela rättegången föreföll Anders Behring Breivik vara oberörd. Foto: Lise Åserud, NTB / TT

Den 16 april 2012 inleds rättegången i Oslo tingshus och pågår under tio veckor.

Under rättegången redogör Breivik för sitt manifest och sin propagandafilm. I manifestets 1 500 sidor spyr Behring Breivik galla över olika ideologiska grupper, bland annat det han kallar ”multikulturalister”, ”kulturmarxister” och ”marxister”. Motivet för terrordåden skulle vara att varna det norska Arbetarpartiet och förhindra partiets rekryteringsmöjligheter.

Trots fruktansvärda vittnesmål från överlevande och anhöriga verkar Behring Breivik oberörd. Han provocerar genom att då och då småle och göra Hitlerhälsningar. Den enda gången det brister för terroristen är när hans egen propagandafilm visas upp.

Den 24 augusti 2012 döms Anders Behring Breivik till förvaring i 21 år. Förvaring är en norsk specialåtgärd som ger möjlighet till frihetsberövande på obestämd tid och i praktiken innebär livstids fängelse.

Fotnot: Händelseförlopp och klockslag är hämtade från den norska 22-julikommissionens slutrapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.