• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statyn på Place de la République förvandlades efter dåden till en samlingsplats för sörjande, och var fram till i somras täckt av blommor, flaggor, slagord och minnesord till de döda. Foto: TT

Terrordåden i Paris den 13 november 2015 – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 13 november 2015 mördas 130 personer på Paris gator i de blodigaste terrordåden i Europa sedan tågbomberna i Madrid 2004. Här kan du följa vad som skedde den ödesdigra kvällen, och läsa vidare om hur Frankrike har förändrats under det år som följde.

13 november 2015

21.17: Första explosionen vid Stade de France

Terrordåden i Paris

På nationalarenan Stade de France, i den norra Parisförorten Saint-Denis, spelar Frankrikes och Tysklands herrlandslag landskamp i fotboll, inför cirka 80.000 åskådare. Bland dem finns Frankrikes president François Hollande. Kl 21.17 spränger den första terroristen sig själv vid den östra ingången till arenan, och tar med sig ytterligare en person i döden. Explosionen, liksom den efterföljande, hörs tydligt i tv-sändningar från matchen.

21.20: Andra explosionen vid Stade de France

Ytterligare en terrorist utlöser sin självmordsbomb sydost om arenan. Ingen annan person dödas. 

21.25: Skottlossning mot le Carillon och le Petit Cambodge

Foto: TT

Tre terrorister i en bil öppnar eld mot uteserveringarna tillhörande krogarna le Carillon och le Petit Cambodge, i korsningen rue Bichat och rue Alibert, i 10:e arrondissementet i huvudstadens nordöstra delar. Femton personer dödas. 

21.32: Skottlossning mot Casa Nostra och la Bonne Bière

Foto: TT

Samma tre terrorister öppnar eld mot krogarna Casa Nostra och la Bonne Bière, på rue de la Fontaine-au-Roi i Paris 10:e arrondissement, inte långt från den förra skottlossningen. Fem personer dödas. 

21.36: Skottlossning mot la Belle Equipe

Terroristerna öppnar på nytt eld, denna gång mot cafét la Belle Equipe på rue de Charonne, längre söderut i Paris 11:e arrondissement.

Foto: TT

21.40: Självmordsbomb på boulevard Voltaire

Foto: TT

Brahim Abdeslam, äldre bror till senare efterlysta Salah Abdeslam, spränger sig själv till döds utanför Comptoir Voltaire, på boulevard Voltaire. Ingen annan person dödas. 

21.49: Terroristerna anländer till Bataclan 

Tre terrorister anländer till konsertlokalen Bataclan, där den amerikanska gruppen Eagles of Death Metal spelar inför nära 1.500 besökare. Terroristerna öppnar eld mot folkmassan och dödar 89 personer. Många fler skadas. Händelsen kommer att beskrivas som en massaker.

21.53: Tredje explosionen vid Stade de France 

En tredje terrorist utlöser sin självmordsbomb utanför en Mcdonalds-restaurang på rue de la Cokerie, ett kvarter söder om Stade de France. Ingen annan person dödas.

22.00: Polis dödar en terrorist på Bataclan – gisslandramat inleds 

De första polisstyrkorna kommer fram till Bataclan. En av terroristerna skjuts till döds av en ensam polisman som tagit sig in i lokalen. Därefter inleds ett flera timmar långt drama där de två överlevande terroristerna håller de överlevande besökarna i lokalen som gisslan.

Många av de besökarna utom synhåll för gärningsmännen gömmer sig i olika utrymmen i lokalen. En del försöker fly genom fönster och bakdörrar. 

22.15: Insatsstyrkan framme vid Bataclan 

Foto: TT

Den franska insatsstyrkan BRI förstärker den ordinarie polisen utanför lokalen. 

22.30: Insatsstyrkan försöker ta sig in i Bataclan 

Ytterligare förstärkning i form av en andra insatsstyrka, RAID, anländer och kravallpolis tar sig sakta in i lokalen, men gör inga större framsteg. 

– Varje gång man kikar runt ett hörn finns klungor med vettskrämd gisslan att ta hänsyn till, och vi måste kontrollera att det inte finns sprängämnen fästa på dem, berättade BRI:s chef Christophe Molmy till franska Itélé under de pågående dåden.

Poliser ur BRI och RAID bildar så småningom en gemensam kolonn och går ”vrå för vrå” långsamt genom lokalen. Flera ur gisslan fritas. 

23.15: Terroristerna på Bataclan inleder dialog med polisen 

Genom att använda en person ur gisslan som talesperson uppmanar terroristerna polisen att avsluta insatsen. De hotar annars att utlösa självmordsbomber intill de 20-tal kvarvarande personerna ur gisslan. 

23.45: Polis får klartecken att storma Bataclan 

Foto: TT

Polischefen i Paris Michel Cadot ger polisstyrkorna på plats grönt ljus att storma konsertlokalen med våld i syfte att frita den kvarvarande gisslan. 

14 november 2015

00.00: Undantagstillstånd utlyses 

President François Hollande utlyser till följd av kvällens attentat undantagstillstånd i hela Frankrike. Bland annat stängs landets gränser. Undantagstillståndet gäller till en början tolv dagar framåt. 

– Attacker utan tidigare motstycke pågår i Parisområdet, säger en märkbart tagen Hollande i ett direktsänt tv-tal till nationen vid midnatt, och tillägger:

– Det är fruktansvärt.

00.18: Polisen stormar Bataclan 

Insatsstyrkan stormar och intar lokalen, strax över två timmar efter att gisslandramat inleddes. Gisslan fritas och gärningsmännen begår sedan självmord genom att utlösa sina bombbälten. 

00.50: Polisinsatsen vid Bataclan avslutas 

Polisen bekräftar att terroristerna på Bataclan har dödats och gisslan fritagits. Det aktiva polisiära ingripandet avslutas. Ingen polis ska ha kommit till allvarlig skada under insatsen. 

Räddningspersonal fortsätter sitt arbete genom natten med att ta hand om de hundratals skadade vid de olika attentatsplatserna. Sjukvårdspersonal utanför Bataclan beskriver det som att arbeta i en krigszon.

Foto: TT

...och här vad som har hänt sedan dess 

November 2015 

  • Hela världen sänder sina kondoleanser till Paris och Frankrike. På hemmaplan utlyser man en tre dagar lång landssorg. 
  • Terrororganisationen IS tar på sig dåden. Frankrikes president beordrar som svar intensifierade militära insatser mot gruppens fästen i Syrien. 
  • Militär beordras också ut på gatorna i försök att säkerställa trygghet och ordning, särskilt i Parisregionen Ile-de-France. 
  • Salah Abdeslam identifieras som överlevande från dåden under natten den 13:e. Han efterlyses och blir Europas mest jagade man. 
  • Onsdagen den 18 november genomförs ett mycket dramatiskt polistillslag mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis. Sammanlagt avfyras fler än 5.000 skott mot polisen och flera granater detoneras. En person i lägenheten spränger sig själv till döds med hjälp av en självmordsbomb. Bostadshuset raseras delvis. Insatsen pågår i nära sju timmar. Sammanlagt tre terrorister i lägenheten dödas, varav en visar sig vara Abdelhamid Abaaoud, då utpekad som hjärnan bakom dåden. Fem poliser skadas lindrigt och en polishund dödas i insatsen. 
  • Undantagstillståndet förlängs och utvidgas till att gälla samtliga franska territorier runt om i världen. Polis genomför hundratals insatser runt om i Frankrike, möjliggjorda av tillståndet, bland annat i syfte att neutralisera vad man kallar radikala islamistiska miljöer. Ett år senare gäller fortfarande samma tillstånd. 
  • Utredningen leder fransk polis till Belgiens huvudstad Bryssel, där terroristerna ska ha haft sin bas, och som i mars också kommer att drabbas av sina egna dåd utförda av samma terrorcell.

December 2015

  • Paris märker av ett stort tapp i antalet tillresande turister. 
  • Fransk och belgisk polis fortsätter i sina utredningar att identifiera och pussla ihop gärningsmännens kontaktnät. Flera gripanden görs av misstänkta medhjälpare och anhöriga. Många släpps också senare fria. 
  • Frankrikes regering lägger fram ett förslag om förändring av grundlagen, bland annat i syfte att göra flera av de lagar som endast träder i kraft vid undantagstillstånd permanenta. En av de mest uppmärksammade aspekterna är att medborgare med dubbelt medborgarskap ska kunna bli av med sitt franska medborgarskap om de döms för terrorism. 

Januari 2016 

  • Ytterligare polistillslag genomförs i Frankrike. Sammanlagt har nu över 3.000 hushåll genomsökts. De flesta insatser riktas mot muslimska miljöer. 
  • Människorättsorganisationen Amnesty international kritiserar Frankrike för agerandet, och menar att en stor del av landets muslimska befolkning traumatiserats och ytterligare stigmatiserats. 

Februari 2016 

  • Eagles of Death Metal, som spelade under den ödesdigra kvällen på Bataclan, återvänder den 16 februari till den franska huvudstaden för att symboliskt slutföra sin spelning, denna gång på arenan Olympia. 

Mars 2016 

  • Den 18 mars grips Salah Abdeslam efter en polisinsats i Brysselstadsdelen Molenbeek. En fyra månader lång jakt får sitt slut, och utredningen går in i en ny fas. 
  • Den 22 mars genomförs terrordåden i Bryssel. 32 människor dödas och omkring 300 skadas när två självmordsbombare spränger sig i avgångshallen på den internationella flygplatsen Zaventem och en annan utlöser sin självmordsbomb på tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel. Belgisk och fransk polis kopplar snart ihop personerna bakom dåden med terroristerna i Paris. 

Juni 2016 

  • Måndagen den 13 juni mördas ett par bestående av en polisman och en tjänstekvinna på det franska inrikesdepartementet brutalt i sitt hem i Yvelines, väster om Paris. Parets treårige son blir vittne till dådet. IS tar på sig dådet. Gärningsmannen sänder ut delar av dubbelmordet direkt genom sociala medier. Handlingen klassas som ett terrordåd. 

Juli 2016 

  • På Frankrikes nationaldag, den 14 juli 2016, dödas 86 personer när Mohamed Lahouaiej Bouhlel kör in en lastbil i folkmassan som har samlats på strandpromenaden i Nice för att titta på fyrverkerier. Utöver dödsfallen skadas över 400 personer. IS tar ett par dagar senare på sig dådet, som klassas som ett terrorattentat. 
  • Undantagstillståndet i Frankrike förlängs till början av 2017. 
  • Den 26 juli utförs ännu ett terrordåd på fransk mark. I orten Saint-Étienne-du-Rouvray i norra Frankrike går två terrorister in i en kyrka och mördar prästen Jacques Hamel genom att skära halsen av honom. En kyrkobesökare skadas också svårt under dådet. Gärningsmännen skjuts till döds av polisen under ingripandet. IS tar på sig dådet senare samma dag. 

Augusti 2016 

  • Som reaktion på de flertal islamistiska terrordåd i landet inför flera sydfranska städer, bland andra Cannes och Nice, ett förbud mot det heltäckande badplagget burkini på allmänna stränder. Förbudet motiveras bland annat med att den ska vara är en ”symbol för islamistisk extremism”. Förbudet väcker starka reaktioner, inte bara i Frankrike, och väcker en debatt om kvinnors rätt att klä sig som de önskar. I slutet av månaden beslutar Frankrikes högsta förvaltningsdomstol att förbudet kränker grundläggande rättigheter om fri rörlighet och religionsfrihet. Trots detta vägrar flera sydfranska orter upphäva förbudet. Flera högt uppsatta politiker, bland andra Frankrikes premiärminister Manuel Valls och högerledaren Nicolas Sarkozy, uttrycker sitt fortsatta stöd för förbudet. 

Oktober 2016 

  • Bataclan avtäcker sin nya fasad efter renoveringen som pågått sedan terrordåden. Den första ”ordinarie” spelningen i lokalen sedan dåden offentliggörs, Pete Doherty den 15 november. 

November 2016 

  • Fransk press avslöjar att polisen har lyckats identifiera den verkliga ”hjärnan” bakom terrorcellen som låg bakom dåden i Paris och Bryssel. Det ska röra sig om en belgisk medborgare, som ska ha styrt attackerna från IS-kontrollerade områden i Syrien. 
  • Den 11 november spelar Frankrike och Sverige en VM-kvalmatch på Stade de France. Matchen skulle egentligen ha spelats den 13:e, men flyttades till den 11:e för att inte sammanfalla exakt med årsdagen. Matchen blir ändå symboliskt laddad, och en tyst minut hålls inför avspark för att hedra offren. Frankrike segrar i matchen med 2–1.
  • Den 12 november spelar artisten Sting på Bataclan, i en särskild minneskonsert för att hedra terrordådens offer. Alla intäkter från spelningen går till organisationer som stöttar offrens anhöriga.
  • Den 13 november, på årsdagen för de blodigaste attentaten i Europa på över tio år, hålls flera minnesceremonier i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet