Magnus Ranstorp forskar om terrorism vid Försvarshögskolan:
– Allting tyder på att det är ett självmordsattentat, men ännu har vi inte fått veta något om gärningsmannen. Polisen utgår från terrordåd och kommer att göra det tills motsatsen bevisas, säger Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.
LÄS MER: Misstänkte gärningsmannen död i attentatet
Vilken typ av terror?
– Enligt den säkerhetskontext som har funnits så är jihadism det mest sannolika när det gäller sådana här storskaliga attacker mot civila måltavlor. En rad terrorattentat av samma karaktär har inträffat tidigare och därför pekar misstankarna åt det hållet. Det utesluter inte att det skulle kunna vara någon annan typ av rörelse som ligger bakom, men det är inte särskilt troligt.
Intensiv jakt på medhjälpare
Enligt Magnus Ranstorp arbetar brittisk polis nu mycket intensivt med att försöka ringa in och identifiera fler skyldiga till måndagens attack. Storbritannien är generösa med att tillåta kameraövervakning av gator, torg, affärer och andra offentliga platser. Därför finns det mycket som talar på att gärningspersonen och dennes eventuella medhjälpare fångats på bild.
– Det har funnits ett konstant terrorhot över Storbritannien och sedan flera år har man legat på den näst högsta beredskapsnivån. Så hur konstigt det än kan låta så var gårdagens attack faktiskt väntad, säger Magnus Ranstorp.
Enkla mål
Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att just arenor är enkla mål, eftersom många människor är i omlopp. Han säger till SVT Nyheter att den nu döde gärningsmannen troligen valde konsertarenan som mål därför att den hade mindre säkerhetskontroller än vad exempelvis Manchesters två världskända fotbollslag har på sina matcher.
– Det är ganska väl känt att stora folksamlingar drar till sig den här typen av risker framför allt i samband med att folk ska gå därifrån. Det tycks ha varit säkerhetskontroller när man kommit in, men det verkar har varit lätt för en gärningsman att ställa sig utanför.
TV: Här smäller det – människor flyr i panik
Hans Brun drar liknelser till attacken mot fotbollsarenan Stade de France i Paris den 13 november 2015, där en förbipasserande dödades, utöver de tre gärningsmännen.
– Det är en typ av beteende som vi har sett i Mellanöstern och Afrika också, så det är egentligen ingenting nytt. Säkerheten på arenor kan aldrig bli 100 procent, det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med kollektivtrafiken och blir då en måltavla i sig.
Hans Brun delar slutsatsen att det troligaste är att det är jihadistiska krafter som ligger bakom dådet. Just i Manchester-området slog polisen för några år sedan till mot ett antal extremistiska nätverk. Då lyckades man också få tag på data och dokumentation som har varit viktig vid det fortsatta antiterror-arbetet.
Avvärjda försök varje år
Special Operations 15, antiterrorenheten vid Scotland Yard, har 1.700 anställda och en väl utvecklat strategi för att upptäcka och förhindra terrorism, menar Magnus Ranstorp.
– Den brittiska polisen och säkerhetstjänsten är oerhört skickliga och dessutom fördelen att inte vara med i Schengensamarbetet. Då har de lättare att se när misstänkta terrorister reser in och ut ur landet.
Varje år sedan juli 2005, då fyra jihadister genomförde en serie samordnade attacker mot buss- och tunnelbanepassagerare i Londons kollektivtrafik, har man lyckats avvärja minst ett terrorattentat av motsvarande dignitet. Enligt Magnus Ranstorp har omkring 200 personer i Storbritannien under dessa år blivit dömda för terrorbrott eller för att ha planerat terrorbrott. Vissa av dem har nu avtjänat sina straff och släppts.
Dessutom har omkring 800 britter rest till kriget till Syrien, cirka 400 har återvänt. Samtidigt finns en växande högerextremism i landet, som också utgör ett hot.
LÄS MER: Polisen: Håll dig undan från platsen
Behöver man vara orolig för att resa till Storbritannien?
– Även om man befinner sig på samma ort och samma platser så är risken liten att man är där precis när det händer, men självfallet väcker det ju en känsla av obehag. Och även mot andra länder, främst Frankrike, Belgien och Tyskland, finns det en allvarlig hotbild.
Tidigare terrordåd i Storbritannien
- 2017, 22 mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när 52-årige britten Khalid Masood kör på ett stort antal människor på Westminister Bridge i London.
- 2016, 16 juni: Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.
- 2013, 22 maj: Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek ”Allahu akbar” (Gud är större).
- 2009, mars: Två soldater skjuts till döds utanför en arméförläggning i Nordirland när de går ut för att ta emot en pizzaleverans. Real IRA, en utbrytargrupp från den numera icke krigförande Irländska republikanska armén, tar på sig attacken. Två dagar senare skjuts en polis ihjäl av en annan utbrytargrupp. Dåden väcker farhågor om att våldet återigen är på väg att blossa upp i Nordirland.
- 2005, 7 juli: Fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, utför attacker mot tunnelbanetåg och bussar i London. Över 50 människor dödas, fler än 700 skadas.
Källa: AFP