Hans Brun och Magnus Ranstorp kommenterar terrordådet vid London bridge. Foto: TT

Terrorexperten: ”I deras sjuka logik ser de detta som vedergällning mot att IS trycks tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Tre terrordåd har på kort tid drabbat Storbritannien och enligt brittisk polis har flera attacker förhindrats de senaste åren. Lördagens attack var väntad enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Jag är inte ett dugg överraskad, säger han till SVT Nyheter.

Tre gärningsmän sköts till döds efter att ha kört en skåpbil genom en folkmassa på London Brigde. Vilka gärningsmännen är, och vilket motiv de hade till lördagskvällens dåd är fortfarande oklart. Men tillvägagångssättet tyder på en koppling till någon jihadistisk rörelse, enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Av allt att döma är det här ytterligare ett jihadistiskt attentat, säger han.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Brun menar att en attack i den brittiska huvudstaden var väntad.

– Storbritannien har haft en väldigt hög hotbild i väldigt många år nu.

LÄS MER: Dådet i London – detta har hänt

20.000 personer klassas som säkerhetsrisker

Enligt brittiska tidningen The Times har brittiskt polis över 20.000 personer som är flaggade misstänkta för terrorbrott. Av dem anses uppemot 3.000 personer vara säkerhetsrisker, säger Hans Brun.

– Det krävs 20 personer per dygn för att bevaka bara en av dessa, det är enormt resurskrävande. Problemet för britterna och många andra länder i Europa är att mängden potentiella misstänkta på är enorm.

Valet kan spela in

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till TT att det faktum att Storbritannien återigen blir måltavla för terrordåd bland annat beror på upprepade uppmaningar från terrorgruppen IS.

Och på kort tid har landet nu drabbats av tre terrorattacker. Enligt Ranstorp kan detta bero på att Storbritannien snart går till val  och att IS trycks alltmer tillbaka i Syrien.

– I deras sjuka logik ser de ju detta som vedergällning mot det som sker mot IS, säger Ranstorp till TT.

TV: ”De verkar ha knivhuggit alla de såg”

Inte kopplade till varandra

Enligt premiärminister Theresa May har den senaste tidens tre terrordåd, först i Westminster – senare i Manchester och nu London, inga kopplingar till varandra. Men i ett tal på söndagsförmiddagen pekade hon ut islamistisk extremism som en ideologi som måste besegras.

– Vi måste vinna den här kampen. Det här skall ske genom att övertyga människor om att västerländska värden med pluralism och frihet är överlägsna, sade hon. 

TV: May: ”Saker måste förändras”

Om attentatet kommer påverka valet i Storbritannien är oklart men gapet mellan Theresa Mays Tories och Jeremy Corbyns Labour minskar allt mer. Att attacker sker i samband med val är inte ovanligt, och att attacken sker under den heliga muslimska fastemånaden Ramadan kan också vara en orsak.

Risk för fler attentat

Risken för fler attentat i Storbritannien är stor enligt Ranstorp. Bara de senaste tre åren ska tolv attacker ha förhindrats.

– Det finns uttalade hot mot framför allt London med manualer och direktiv för hur man kan genomföra attacker med lastbil, skjutvapen och knivar, säger han.

Samtidigt menar han att attacken kunde ha fått ännu värre konsekvenser om brittisk polis inte agerat så snabbt som de gjorde. På åtta minuter, från det att attacken började, lyckades polisen identifiera männen och oskadliggöra dem.

– I det kaos som finns vid den tiden är det imponerande, säger han.

LÄS MER: Direktrapportering om terrorattacken vid London bridge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet