Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren och terrorforskaren Magnus Ranstorp Foto: TT

Terrorforskare: ”Inte alls slutet på IS”

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS är besegrad i Syrien, uppger den kurdledda SDF-alliansen, men det självutnämnda kalifatet kommer leva vidare på internet. Det tror både Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren och terrorforskaren Magnus Ranstorp.

IS sista fäste i Syrien uppges ha fallit. De kurdledda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, utropade seger på Twitter efter att ha vunnit strider i Baghouz. Ett stort nederlag och en moralisk seger, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker, och Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan – men på intet sätt slutet för terrorgruppen.

– Det är en moralisk seger för SDF, men de är naturligtvis medvetna om att detta är en delseger. Risken finns för att IS kommer att slå till igen. Det behövs inte arméer för att genomföra terrordåd, säger Bitte Hammargren till SVT Nyheter.

”Kommer leva kvar på internet”

Både hon och Magnus Ranstorp säger att förutsättningarna för att IS ska växa igen finns kvar. Terrorgruppen tros ha 14 000 – 18 000 medlemmar runtom i världen och är fortfarande aktiva i bland annat Irak.

 – De ligger där i skuggorna och kan träda fram för att störa återuppbyggnaden. Ideologin finns kvar, den territoriella platsen finns inte kvar just nu. Det innebär att det är långt ifrån besegrat, säger Magnus Ranstorp.

Han tror att nederlaget kommer att minska entusiasmen för att ansluta sig till gruppen – i alla fall tillfälligt, men att gruppen kommer att leva kvar på internet.

– Det handlar om det territoriella kalifatet, men jag tror att de allra flesta bedömare anser att det inte alls är slutet på IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.