• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sju människor dog i terrordådet vid London Bridge. Alla tre terrorister sköts ihjäl av polisen. Foto: TT

Terroristens mamma: Han ringde för att säga hej då

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som låg bakom terrorattacken i London i början av juni radikaliserades genom sajter på internet. ”Det fanns inget jag kunde säga som kunde få honom att ändra sig”, säger sonens mamma till italienska medier.

Italiensk-marockanske Youssef Zaghba, en av männen bakom terrordådet vid London Bridge förra lördagen, ringde sin mamma två dagar innan för att ta farväl.

Kvinnan som bor på en liten ort utanför Bologna berättar i italienska medier om sin son som stått under övervakning sedan 2016, när han försökte resa till Syrien.

Terrordåd vid London Bridge 2017

LÄS MER: De pekas ut som terroristerna bakom dådet

– Han ringde mig torsdag eftermiddag. I efterhand har jag förstått att han ville ta farväl. Han sa inget särskilt, men jag kunde höra det på hans röst. Han brukar aldrig ringa annars, bara skicka sms, säger hon till italienska L'Espresso.

Mamman var på väg till London

22-åringen och hans mamma hade skämtat om hennes stundande besök i London. De skulle fira slutet på Ramadan tillsammans och pratade om en begagnad bil han nyligen hade köpt. Efter det hördes de inte igen.

När han inte svarade henne dagarna efter dådet bad mamman en av sonens vänner i London kontakta honom, men inte heller vännen lyckades. Hon fick veta att han var död när polisen knackade på dörren tisdag morgon.

LÄS MER: Det här vet vi om terrordådet vid London Bridge

Ville leva i Syrien

Youssef Zaghba var den siste av terroristerna att bli identifierad. Han föddes till marockansk-italienska föräldrar och bodde med fadern i Marocko fram till 2015 när han tillbringade en tid med modern i Bologna. 2016 flyttade han till London där han tog jobb på restaurang.

Enligt borgmästaren i moderns hemstad var 22-åringen registrerad där som utlandsboende italienare, men bodde själv aldrig på platsen, utan vistades bara där ett par dagar i taget.

För L'Espresso berättar mamman att sonen hade visat henne filmer från Syrien och pratat om att han där kunde få leva som en ”riktig muslim”. Föräldrarna hade försökt hålla koll på sonens umgänge, men enligt mamman hjälpte det inte eftersom han hade internet. Det var genom internet och i London som han blev radikaliserad, säger hon. I Storbritannien ”träffade han fel personer”.

”Räcker inte med att säga förlåt”

Kvinnan visste att de andra två terroristerna, Khuram Butt och Rachid Redouane, var vänner till sonen. Ett tag trodde hon att han hade gått under jord för att inte dras in i utredningen kring dem.

Efter terrordådet anmälde hon honom försvunnen och det var det hon trodde att polisen ville tala om när de besökte henne på tisdagen. Istället berättade de att sonen var en av dem som hade dödat sju personer vid London Bridge. Alla tre gärningsmännen sköts ihjäl av polisen.

– Bara en mamma kan känna en annan mammas sorg. Jag vet att det inte räcker med att säga förlåt, därför lovar jag att ägna mitt liv åt att se till att något liknande inte händer igen, säger kvinnan till L'Espresso.

LÄS MER: Analys: ”IS är en desperat terrorsekt”

”Han skrämmer mig”

Mamman hade en gång tidigare varnat polisen för sin sons ”konstiga prat”. Zaghba hade våren 2016 sagt att han skulle resa till Rom ett par dagar. Istället försökte han ta sig till Syrien via Istanbul, men när polisen upptäckte att han bara hade packat en ryggsäck och hade en enkelbiljett blev de misstänksamma. 

Zaghbas pass, dator och telefon togs i beslag. På telefonen hittades propagandafilmer och religiösa klipp som pekade mot att han skulle gå med i IS.

LÄS MER: Så ska du göra om du hamnar mitt i terrorn

– Jag känner inte igen honom. Han skrämmer mig. Han tillbringar hela dagarna framför datorn med att kolla på hemska grejer, sa mamman i utredningen då.

Men enligt myndigheterna var bevisningen inte tillräcklig och Zaghba åtalades aldrig. Han kunde heller inte utvisas som andra terrormisstänkta i Italien eftersom han genom sin mamma var italiensk medborgare.

Den italienska polisen fortsatte ha 22-åringen under övervakning varje gång han var i landet. En varning skickades också till Storbritannien, dit han flyttade kort efter att utredningen i Italien lagts ned, men där ansåg man inte att han var så pass farlig att han skulle sättas under aktiv övervakning.

– Problem uppstår när man vet att någon rör sig i extremistkretsar men man inte har bevis för att de planerar en attack, säger en anonym brittisk tjänsteman till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet